mamaplus

Alarmant: Secțiile COVID-19 din Chișinău și Bălți sunt pline cu copii infectați

-
//
26.10.2021

Secțiile COVID din capitală şi cele de la Bălți unde sunt tratați copiii infectați cu SARS-CoV-2 din întrega țară sunt pline. Potrivit medicilor, în ultima perioadă ajung să fie internate familii întregi, inclusiv bebeluşi de până la o lună. Cadrele medicale trag un semnal de alarmă şi avertizează oamenii să nu se joace cu sănătatea micuților.

La spitalul clinic municipal de boli contagioase din Chişinău sunt internați peste 50 de copii împreună cu 36 de părinți infectați şi ei cu noul coronavirus.

„Din aceşti 54 de copii, 21 avem copii cu vârsta de până la un an. Avem copii de până la o lună spitalizați. Aceasta este vârsta cea mai periculoasă, deoarece sunt cu o imunitate neformată până la capăt. Sunt copii care au patologii cronice”, a relatat Diana Vlad, medic infecționist, Spitalul Boli Contagioase pentru copii.

Potrivit medicilor, cel mai des, copiii fac forme medii şi grave de COVID-19.

„Copiii nu fac formele severe dacă nu au patologii concomitente şi nu fac forme cu complicații majore. Sunt forme grave şi la copii mari şi la adolescenții care sunt într-o perioadă de trecere. Avem deseori și formele grave la mamele care stau cu îngrijirea bebelușilor”, a adăugat medicul Diana Vlad.

La Institutul Mamei şi Copilului din Capitală mai sunt câteva locuri libere. 

Acolo sunt internați 32 de copii de la o lună până la 18 ani, iar în secția COVID din cadrul Clinicii Emilian Coțaga, toate cele 20 de paturi sunt ocupate.

Situația este la limită şi la spitalul clinic Bălți, unde ajung copii din toate raioanele de nord ale țării.

„În secția de pediatrie avem 64 de pacienți, din ei 41 sunt copii. De la 0 până la un an avem şapte copii. Până la şase ani sunt 17. Copiii internați toți sunt cu forme medii şi grave şi ei mai uşor trec prin boală față de maturi”, a menționat Serghei Rotari, directorul spitalului clinic Bălți. 

Potrivit datelor ANSP, de la debutul pandemiei, peste 25.500 de copii s-au îmbolnăvit de COVID-19.