Canicula ne da tuturor batai de cap nu doar cand iesim afara, ci si in propria casa. Cand soarele dogoritor face ca mercurul din termometre sa treaca de 35 de grade, si in casele noastre se simte caldura insuportabila.
Aparatele de aer conditionat sunt destul de scumpe, iar montarea lor este consumatoare de timp si implica si ea niste cheltuieli suplimentare. In plus, unele persoane sunt foarte sensibile la aerul rece emanat de aceste aparate. Exista, insa, si modalitati mai ieftine si mai sanatoase prin care iti poti racori casa fara sa ai nevoie de aer conditionat.
Iata ce poti face pentru a avea o temperatura optima in casa:
Acopera ferestrele
Daca vrei sa ai parte de o temperatura cat mai placuta in casa atunci cand afara este canicula, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa blochezi caldura sa intre in locuinta ta. Ferestrele sunt principala cale prin care se face transferul de caldura, chiar si daca stau inchise.
Draperiile groase te vor ajuta sa tii departe caldura. Si mai utile sunt jaluzelele orizontale metalice, care reflecta razele. O alta metoda care da rezultate este lipirea unor folii de aluminiu pe suprafata ferestrei. Rezultatul nu va fi unul placut din punct de vedere vizual, insa metoda chiar da rezultate.
Foloseste un dezumidificator
Un dezumidificator este util in orice casa. De folos pentru a tine departe mucegaiul si igrasia, el este util si la uscarea rufelor, in cazul in care obisnuiesti sa faci asta in casa. Un astfel de aparat te va ajuta si vara, cand vrei sa pastrezi in casa o temperatura cat mai scazuta.
Folosirea unui dezumidificator contribuie la scaderea temperaturii din incapere cu cateva grade bune, insa costul lui este mult mai mic decat al unui aer conditionat, dupa cum se poate observa printre aceste aparate , mai ieftine de 3-4 ori decat un aparat de aer conditionat. In plus, nici consumul de energie electrica nu este la fel de mare, asa ca nu va trebui sa-ti faci griji cu privire la facturile lunare.
Inlocuieste becurile traditionale cu cele LED
O solutie care te va ajuta sa reduci facturile la curentul electric, dar si sa ai parte de o temperatura cat mai scazuta in casa este inlocuirea becurilor clasice, incandescente, cu cele LED. Daca faci aceasta schimbare in intreaga casa, vei simti pe pielea ta diferenta de temperatura, iar suma lunara pe care o plateai funizorului de energie electrica se va modifica simtitor.
Becurile LED sunt, intr-adevar, mai scumpe decat cele incandescente, insa pe termen lung sunt mult mai economice. Ele lumineaza folosind mai putin curent electric si trebuie inlocuite mult mai rar decat cele clasice.
Renunta la covoare pe timpul verii
Daca vrei o casa racoroasa iti recomandam sa renunti la covoare in timpul verii. Ai numai avantaje daca apelezi la acest truc in sezonul cald – in casa este mai racoare, iar curatenia iti va lua mult mai putin. In plus, poti folosi aceasta perioada drept un prilej pentru a duce covoarele la curatatorie si pentru a le improspata.
Foloseste lenjerie de pat doar din materiale naturale
Printre lucrurile de care se plang cei mai multi oameni in zilele caniculare in fruntea listei regasim un somn agitat. Cand afara este foarte cald, putini dintre noi se pot odihni bine. In unele nopti nici fereastra larg deschisa nu ajuta foarte multe la reglarea temperaturii. O lenjerie de pat din fibre naturale va duce la o imbunatatire confortului, mai ales in zilele foarte calduroase.
Lenjeriile de pat din materiale sintetice te supraincalzesc si amplifica senzatia de caldura, asa ca trebuie evitate, mai ales in timpul verii. In plus, materialele sintetice pot duce la aparitia iritatiilor si pot chiar sa provoace alergii.
Acestea sunt doar cateva trucuri pentru a-ti racori casa, insa exista si investitii mai mari, dar de efect, prin care iti poti proteja casa de caldura. Izolarea peretilor, inlocuirea ferestrelor cu unele de tip 4 seasons, montarea unor sisteme de racire in pereti sau in tavan sunt exemple elocvente in acest sens.
Sursa: Perfecte.md