18 persoane, dintre care cinci copii, au ajuns la spital după ce au fost intoxicaţi cu ciuperci

18 persoane, dintre care cinci copii, au ajuns la spital după ce au fost intoxicaţi cu ciuperci

-
//
27.10.2017

Oricât de gustoase ar fi bucatele din ciuperci, acestea ne pot pune viaţa în pericol. Numai luna aceasta, 18 persoane, dintre care cinci copii, au ajuns la spital cu intoxicaţii, iar numărul cazurilor este în creştere.

18 persoane, dintre care cinci copii, au ajuns la spital după ce au fost intoxicaţi cu ciuperci

La Centrul Republican de Toxicologie din cadrul Spitalului ''Sfânta Treime'' din Capitală sunt internate două persoane care au acuzat stări de vomă, dureri abdominale şi diaree, după ce au consumat ciuperci. Medicii spun că este important ca oamenii să solicite ajutor în primele şase ore după apariţia simptomelor. 

"Unul dintre pacienţi se află într-o formă mai gravă pentru că s-a adresat după 24 de ore după ce a mâncat ciupercile. La pacient persistă deja o hepatită toxică, a fost afectat deja şi ficatul", a spus Alexandru Belecciu, medic toxicolog.

Marina Nederiţa mănâncă de când era mică ciuperci culese din pădure şi ştie să le recunoască pe cele comestibile.

"Eu am mâncat ciuperci pe care le-am cules singură. Eu am crescut acolo, socrul meu era pădurar şi cunoşteam foarte bine. Le fierbi, arunci apa de două ori. Am înţeles că au fost ploi otrăvitoare şi acum şi acele care erau bune, nu sunt chiar bune. Acum nu risc" spune Marina Nederiţa. 

"Înainte mâncam ciuperci din pădure, dar din păcate nu mă pricep la ciuperci de aceea le cumpăr de la magazin. Eu nu am avut dar din păcate din rudele noastre a fost un caz tragic, o fetiţă a decedat. De aceea avem frică şi nu... "

Biologii spun că e greu să deosebeşti ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Iar fierberea îndelungată nu duce deloc la eliminarea toxinelor.

"Ele toate îmbibă într-o măsură oarecare aşa substanţe precum metale grele. Ciupercile conţin diverse substanţe toxice. Această substanţă toxică se conţine în ţesuturile ciupercii şi cât nu ai fierbe-o şi nu ai arunca fiertura degeaba, tot rămâne acolo" a menţionat Alexei Chirlici, biolog.

De la începutul anului, în ţară s-au înregistrat 35 de cazuri de intoxicaţie cu ciuperci. Specialiştii ne recomandă să cumpărăm doar din locurile autorizate, şi nu de la comercianţii care vând pe marginea drumului.

Sursa: publika.md