Printre miile de cuvinte pe care le spunem copiilor, există unele care îi fac mai puternici, mai inteligenți, binevoitori și încrezuți în sine.
Acestea sunt 11 fraze care contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor și îi fac mai fericiți!
Este o mare fericire că te am
Copiii inconștient ne testează prin comportamentul lor: „Mă vei iubi, dacă voi fi rău?“. Răspunsul ar trebui să fie clar: „Desigur! Este o fericire că te am. Dacă aș putea alege dintre toți copiii din lume, te-aș alege pe tine". Astfel se pun bazele unui psihic sănătos.
Te iubesc
Aceste două cuvinte magice sunt foarte importante pentru dezvoltarea sănătoasă a micuțului. Este important să se potrivească cuvintele cu acțiuni reale: să petreceți timpul împreună, jucându-vă, râzând, să faceți baloane de săpun, să vă îmbrățișați cât mai des copilul, să discutați despre problemele lui și să-l sprijiniți atunci când are nevoie de asta.
Eu observ și apreciez succesele tale
„Wow! În camera ta este curat! „“ Wow! Patul este făcut„“ Ai aranjat bine hainele„- astfel de expresii ajută copilul să simtă sprijin și încredere, astfel îi este clar faptul că eforturile sale sunt apreciate. Și încă ceva, orice „consolidare pozitivă“ evocă sentimente plăcute și emoții pozitive.
Iartă-mă! Îmi pare rău
Suntem cu toții oameni și putem face greșeli. Este important să avem curajul de a le recunoaște și de a ne cere scuze de la copii. În acest fel, îi facem să înțeleagă că îi prețuim și îi respectăm.
Să nu-ți fie teamă de emoțiile negative
Suprimarea emoțiilor negative duce la formarea nevrozelor și la apariția bolilor psihosomatice. Copilul are dreptul să fie supărat. Are dreptul să plângă pentru o jucărie pierdută sau atunci când este rănit. Interdicția privind afișarea emoțiilor negative este o interdicție de a fi tu însuți, de a fi spontan.
Curajos este cel care știe cum să-și depășească frica
Este important să-i dați de înțeles copilului că este imposibil să nu te temi de nimic. Orice persoană din această lume are frici și curajos nu este cel care nu se teme, dar cel care știe să-și învingă fricile.
Ascultă-te – cu ce ai vrea să te ocupi acum?
Oferindu-i copilului dreptul de a alege, îl învățați să se asculte și să nu se teamă să respingă propunerile care contravin convingerilor, dorințelor, intereselor sale. Copiii cărora li se spune mereu ce să facă, cresc pasivi, dependenți și ușor de controlat de către persoanele autoritare.
Atunci când îi cereți copilului să vă asculte necondiționat, gândiți-vă la următorii 20 de ani. Chiar vreți să crească un adult care să nu-și poată apăra poziția?
Îți amintești cum te-ai isprăvit…?
Amintindu-i copilului despre succesele din trecut, îi întăriți propriile capacități, ajutându-l să conștientizeze succesele și victoriile sale.
Este normal să faci greșeli
„Nu-ți face griji, încearcă din nou“, „Eu cred în tine!“, „Nimeni nu reușește din prima încercare“ - așa ar trebuie să-i spuneți copilului în caz de eșec, chiar dacă acesta a primit un „2“ la lucrare , a pierdut o competiție, ș.a.
Pentru orice persoană este important să aibă dreptul de a face greșeli. Copilul trebuie să înțeleagă că fiecare persoană de succes a făcut greșeli și că acestea îl ajută în dezvoltarea persistenței, răbdării și altor calități importante.
Ce simți acum?
„Ce simți acum?“, „Cum a trecut ziua?“ - astfel de întrebări, în primul rând, contribuie la apropierea emoțională dintre părinte și copil. În al doilea rând, formează capacitatea micuțului de a-și formula gândurile. Dar, ce mai important este că îi permite copilului să fie suficient de sensibil și conștient față de sine.
Tu singur ai făcut asta
De multe ori, părinții folosesc pronumele „noi“ în relația cu copilul: „Noi deja facem primii pași“, „Mergem la grădiniță“, „Vom trece în clasa a doua“. Acest lucru este util pentru micuț, însă nu dacă durează prea mult. Mai târziu, această exprimare împiedică dezvoltarea copilului și separarea lui psihologică.
Psihologii sunt convinși că scopul educației este să înveți copilul să fie un bun părinte pentru el însuși. Și primul pas este pronumele „tu“.
Sursa: Mamaplus.MD