mamaplus

Ce simte copilașul din burtică atunci când mămica plânge în timpul sarcinii?

0
//
09.02.2021

Se știe că încă de când se află în pântecele mamei, între făt și mămică se stabilește o conexiune specială și micuțul simte tot ce simte mama lui.

Ei bine, probabil că fiecare femeie care a avut norocul să devină mamă sau care e în așteptarea minunii s-a întrebat, la un moment dat, ce simte fătul atunci când ea este fericită sau tristă, când râde sau când plânge.

Știința a arătat că în timpul sarcinii copilul simte aceleași lucruri ca mama lui și cu aceeași intensitate. Dacă mama plânge de tristețe, bebelușul va experimenta aceeași stare emoțională.

În timp ce se află în uter, fătul se dezvoltă și se pregătește pentru viața extrauterină, iar pentru a se pregăti, folosește toate resursele puse la dispoziție de mama sa (anume așa, la un moment dat, percepe gusturile, aude sunete și exact așa trăiește anumite emoții).

„Copilul se pregătește pentru viață și o face prin mesajele pe care le oferă mama.”, susține Curt A. Sandman, unul dintre oamenii de știință care au participat la un studiu recent de la Universitatea din California, Irvine. 

Acesta arată că schimbarea stării mentale a mamei influențează dezvoltarea copilului înainte și după naștere. Placenta primește semnale hormonale care derivă din tristețea mamei.

Într-un studiu anterior, oamenii de știință au mai constatat că fiii mai mari ale căror mame au fost anxioase în timpul sarcinii, au dezechilibre în anumite structuri ale creierului. Cu toate acestea, vor fi necesare studii de zeci de ani pentru a determina exact efectele pe care o mamă deprimată le are pentru sănătatea pe termen lung a unui copil.

Drept urmare, pentru ca bebelușul să se nască sănătos, să se dezvolte normal și să crească un copil echilibrat emoțional, e recomandat ca în perioada sarcinii, mama să fie calmă, să se străduie să evite stresul și situațiile care care îi provoacă tristețe sau o deprimă. Totodată, e important ca femeia însărcinată să experimenteze cât mai multe emoții pozitive și să aibă un mod de viață armonios.