Dragoste cu... şi fără bariere

Despre aceaste metode de contracepție sau cel puțin, despre una dintre acestea, la sigur ştie fiecare, vorbim de prezervativ. Desigur nu ne referim aici la elevii claselor primare. Promovarea unui stil de viață sănătos, inclusiv în ceea ce priveşte educaţia sexuală şi-a făcut efectul, însă, după cum s-a dovedit, nu până la capăt. 

Îmi amintesc cum, student fiind in cursul V la Universitatea de medicină, profesorul de obstetrică și ginecologie, ne-a dat o activitate practică, şi anume să îmbrăcăm CORECT un prezervativ pe o banană.
Ce pot să vă spun? Dintre 16 studenţi a indeplinit corect cerinţa profesorului doar o singură fată, care la acel moment nu avuse niciun fel de ralaţii cu sexul opus.
Aşadar, chiar dacă metodele contraceptive de barieră sânt considerate tradiţionale, nu toţi se pot folosi de ele corect.

Deosebim următoarele tipuri de contraceptive de bariaeră:

  • Pentru femei: prezervativul feminin (femidom), Diafragma vaginala, Capacul cervical.
  • Pentru bărbaţi: Prezervativul masculin.

Principiul  de funcționare a contraceptivelor de barieră constă în  blocarea pătrunderii spermatozoizilor în cavitatea uterină, adică are loc crearea unei bariere - de aici și numele.

Avantajele acestor metode de contracepţie:

Se aplică și acţionează doar pe plan local, fără a provoca modificări sistemice. Au puţine efecte secundare. Protejează în mare măsură împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS) şi nu au practic nici contraindicații pentru utilizare. De asemenea nu necesită implicarea personalului medical calificat.


Indicatii generale de folosire a metodelor de barieră:

  • contraindicații la utilizarea contraceptivelor orale si DIU;
  • în timpul alăptării, deoarece acestea nu au niciun efect asupra cantităţii sau calităţii laptelui;
  • în primul ciclu de administrare a contraceptivelor orale începând cu a 5-a zi a ciclului, atunci când activitatea ovariană naturală nu este încă pe deplin suprimată;
  • daca este necesară administrarea de medicamente care interfereaza cu contraceptivele orale; scazandu-le eficienta.
  • după un avort până la perioada favorabilă pentru o sarcină nouă;
  • ca o metodă temporară înainte de o sterilizarea masculină sau feminină.

Dezavantajele contraceptivelor de barieră:
Sunt mai puțin eficiente - până la 80%, în comparație cu majoritatea contraceptivelor orale și a dispozitivelor intrauterine, unii pacienti nu se poate folosi de ele din cauza alergii la cauciuc, latex sau poliuretan. Aplicarea lor corectă necesită o atenție constantă. Utilizare necesită îndeplinirea unor manipulări asupra organelor genital. Majoritatea  contraceptivelor  de barieră sînt folosite înainte, în timpul, sau imediat după actul sexual.

Prezervativul
Aceasta este cea mai răspândită metodă contraceptivă de barieră.
Avantaje: este accesibil şi este un instrument eficient care protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, nu afectează senzațiile partenerilor deoarece este fabricat din latex de calitate înaltă, grosimea căruia poate atinge doar 0,04 mm.
Prezervativul nu afectează fonul hormonal și nu are practic contraindicații pentru utilizare ( singurul efect secundar posibil - este o alergie, dacă sunteți hipersensibil la latex). Nu este nevoie să vă menţineţi de un anumit program, este suficient să îmbrăcaţi prezervativul inainte de actul sexual.
În plus pe suprafaţa prezervativului, afară de lubrifianți și arome poate fi aplicată o substanță cu spermicizi care reduce riscul unei sarcini nedorite.

Nu uitați că nu puteți folosi un prezervativ expirat, sau unul cumpărat de pe stradă sau de la piață, deoarece în timpul depozitării şi păstrarii lui, ar fi putut fi încălcate condiţiile de păstrare, care pot afecta în mod negativ proprietățile produsului.
El nu poate fi încălzit sau spart.
Dacă se foloseşte lubrifiere suplimentară, aceasta trebuie să fie sub formă de geluri solubile în apă (crema de maini, ulei de masaj și compoziţii  pe baza de grasimi deteriorează latexul). De asemenea, rețineți că în cazul în care prezervativul s-a rupt sau a alunecat, trebuie să utilizați metode de contracepție postcoitale și să se consultaţi un medic ginecolog.

Progresele în domeniul contraceptivelor, permit reducerea riscului unei sarcini nedorite. Totodată, în ultimii ani, după apariția SIDA , a crescut considerabil atenția acordată bolilor cu transmitere sexuală,mai ales atunci când a devenit clar cât de gravă este SIDA.
În cazul în care în timpul actului sexual nu s-a recurs la nicio metodă de contracepţie există 2 căi: contraceptie de urgenţă sau avortul.  

Dacă nu s-a utilizat niciun mijloc de prevenire a SIDA, atunci nicio metodă de siguranţă împotriva acestei maladii, nu există.Mai mult decât atât, dacă majoritatea infectiilor cu transmitere sexuală pot fi tratate, atunci împotriva SIDA nu există nicio terapie, fapt ce determină fatalitatea ei. Prin urmare prezervativul ar trebui folosit nu numai ca o metodă de contracepție, ci, de asemenea, ca o metodă eficientă de protecție împotriva bolilor şi infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv împotriva SIDA.

Dragoste cu... şi fără bariere

Diafragma vaginală

Aceasta este o metodă contraceptivă de barieră feminină, şi reprezintă o lentilă plată, semisferică, fabricată din latex. Se alege de către specialişti pe baza caracteristicilor anatomice individuale ale fiecărei femei. De asemenea medicul ar trebui să vă informeze, despre cum să-l folosiţi corect (instalarea și eliminarea) și să vă vorbească despre normele igienice de bază.

Pentru a reduce riscul unei sarcini nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală, diafragma poate fi utilizata în asociere cu un spermicid. În acest caz, spermicidul este aplicat pe porțiunea interioară a diafragmei, şi pe margini înainte de introducerea ei în vagin. Diafragma se aplică înaintea actului sexual și se lasă în vagin timp de 8 ore. Acesta oferă o bună protecție împotriva unei sarcini nedorite.

După îndepărtare, diafragma trebuie spălată cu apă caldă şi cu săpun și lăsată în soluție de alcool timp de 20 de minute. Necesitatea unei griji sporite faţă de diafragmă, este compensată de faptul că aceasta poate fi utilizată în mod repetat. Este de menţionat şi faptul că diafragma vă protejează de o eroziune sau cancer de col uterin.

Această metodă are însă şi o serie de contraindicatii, prima dintre ele fiind alergia - este, în primul rând hipersensibilitatea la latex. De asemenea nu este indicată folosirea ei în cazul  unei eroziuni de col uterin, o inflamaţie uterină, anomalii de dezvoltare, rană de col uterin sau perineu, scăderea tonusului muschilor pelvieni, ptoza pereților uterului și vaginului, etc.

Capacul cervical 

Este o altă metodă contraceptivă de barieră care poate fi folosită de mai multe ori. Este un dispozitiv special care este facut dintr-un material de silicon durabil. Capacul se aplică pe colul uterin, inainte de actul sexual.

Ca şi în cazul diafragmei vaginale, acesta necesită o îngrijire specială, şi participarea unui specialist la selectarea mărimii potrivite, fapt ce reduce din popularitatea acestei metode.

Avantajele incontestabile ale acestui mijloc de contracepţie includ faptul că, utilizarea lui depinde în întregime de femeie. În plus, capacul cervical este sigur - nu afectează fonul hormonal și nu poate provoca nicio boală dacă se i+au în vedere toate măsurile de siguranță (singura excepție este hipersensibilitatea la latex). Poate fi folosit mai mulți ani.

Dragoste cu... şi fără bariere

Prezervativul feminin

Este o metodă contraceptivă care poate fi utilizată o singură dată şi care a fost inventată recent.

Acesta protejează împotriva unei sarcinii nedorite, ca şi prezervativul masculin și este mai eficient în protejarea împotriva bolilor cu transmitere sexuală, acoperind pielea organelor genitale externe, și, astfel, previnind complet posibilul transfer de agenți patogeni de la un partener la altul în timpul actului sexual.

Acest dispozitiv nu este fabricat din latex, dar din cel mai bun poliuretan, care este mult mai puțin simţitl în timpul coitului. Prezervativul feminin poate fi introdus cu câteva ore inainte de actul sexual, ceea ce poate fi foarte important pentru cuplurile care nu doresc să fie distraşi într-un moment de pasiune. Folosind acest tip de contraceptiv ar trebui să respecte aceleași măsuri de precauție ca şi în cazul unui prezervativ masculin.

Autor: Ludmila Barbova