O femeie de 320 kg, internată la Spitalul Republican

O femeie de 320 kg, internată la Spitalul Republican

-
//
17.05.2017

La 49 de ani a ajuns să cântărească aproape 320 de kilograme. Este vorba despre o femeie din satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, care a avut nevoie de intervenția echipajului SMURD pentru a putea fi transportată la Chișinău, la Spitalul Republican. Deși dă vina pe obezitatea moștenită ereditar, femeia recunoaște că a mâncat de toate, până ce a simțit că starea de sănătate s-a agravat considerabil.

O femeie de 320 kg, internată la Spitalul Republican

Svetlana Svetcovscaia din satul Cotiujenii Mari spune că suferă de obezitate încă din tinerețe. Chiar dacă a încercat să țină un regim alimentar, tentativele s-au soldat cu eșec.

„Așa mi-a fost tata, așa mi-au fost mătușile... și am multe stresuri cred că. Mâncarea asta necontrolată... Mă alimentez așa cum se alimentează toată lumea la țară: și cu o friptură de purcel, și cu brânză și smântână. Acum am vândut tot, n-am nimic, ca să nu mănânc, dar nu știu cum o să fie”, spune femeia.

Acum un an a depășit greutatea de 300 de kg, iar problemele de sănătate s-au agravat. Femeia a încercat, mai în glumă, mai în serios, să-i ceară ajutorul ministrei Sănătății: „Burta e foarte tare. Nu pot dormi. Mai mult dorm pe șezute. Și piciorul iată îmi curge. Mai pe scurt, probleme. Mă sufocam, mă înădușăm, nu puteam dormi noaptea. Am scris o scrisoare doamnei Ruxanda Glavan și doamna m-a ajutat și iată suntem prietene pe „Odnoklassniki”. Dumnezeu să-i deie sănătate”.

O femeie de 320 kg, internată la Spitalul Republican

Acum femeia are un singur vis... să slăbească și să poată savura din viață: „Câți ani o să mai trăiesc, măcar să simt că trăiesc, că până acum, cum se zice, supraviețuiam, am existat. Vreau și eu să trăiesc și poate cumva medicii m-or ajuta”, speră pacienta.

Specialiștii menționează că femeia va fi nevoită să țină un regim alimentar strict și un tratament medicamentos, astfel încât să slăbească câte cel puțin trei kilograme pe săptămână. Medicii spun că nu vor recurge, deocamdată, la o intervenție bariatrică.

„Un caz cu așa masă corporală morbidă, de peste 300 de kg, cum e acesta, n-am avut. Eu sunt la catedră de 30 de ani și vă spun sigur că în clinică la noi nu a fost așa caz.Cu o masă corporală într-atât de exagerată, pacienții decedează din cauza complicațiilor. Fac, insuficiență cardiacă, tensiunea e foarte mare și fac ictus cerebral, infarct și decedează”, explică Gheorghe Caradja, medic endocrinolog.

O femeie de 320 kg, internată la Spitalul Republican

Pacienta fost internată în Secția de Terapie Intensivă. După ce starea acesteia se va stabiliza, femeia va fi transferată în Secția de Endocrinologie.

Sursa: realitatea.md