Nimeni nu are dreptul să alunge mămicile din curtea blocului pe motiv că nu locuiesc acolo

Nimeni nu are dreptul să alunge mămicile din curtea blocului pe motiv că nu locuiesc acolo

-
//
12.05.2017

Mai multe mămici au mărturisit pe pagina grupului de pe Facebook „Ask a MOM” că au fost alungate nu o dată din curțile de bloc din Chișinău pe motiv că nu locuiesc acolo și copiilor aceastora nu li s-a dat voie să se joace în nisipiera sau pe terenul de joacă din ogrăzile cu pricina.

Nimeni nu are dreptul să alunge mămicile din curtea blocului pe motiv că nu locuiesc acolo

O mămică a povestit următoarele:

„Eram cu o prietenă și copiii noștri de 1 an și 10 luni lângă o nisipieră din curtea vecină. Noi nu avem teren de joacă lângă bloc, iar în curtea vecină e mai călduț pentru că nu e vânt și e mult soare. Copiii se jucau liniștit în nisipieră. S-au apropiat de noi un domn și o doamnă, despre care am aflat mai târziu că sunt locatarii blocului și reprezentanții Asociației de locatari.  Ne-au alungat pe motiv că nu locuim acolo și nu am investit bani. Am încercat să le explicăm că acești copii, de nici 2 ani, nu au făcut nimic rău, nu au rupt, nu au strigat, se joacă in nisip. Au urmat insulte […] Și alți locatari s-au apropiat, tot strigând și insultând. Verdictul: accesul copiilor străini e interzis în curtea lor!”

Experiențe asemănătoare au avut și alte mămici, de aceea ne-am adresat la avocata Doina Ioana Străisteanu, tot ea președinta Consiliului pentru prevenirea și combaterea discriminării și asigurarea egalității, ca să aflăm dacă mămicile și copiii au dreptul să se joace în curțile blocurilor în care nu locuiesc.

„Locurile de lângă blocurile locative: drumul, nisipiera, bordura, ba chiar și pereții, scările blocurilor de locuit sunt spații publice, aflate în gestiunea asociației locatarilor și întreprinderii municipale de gestionare a fondului locativ (IMGFL). Ceea ce au făcut locatarii în situația descrisă se califică drept huliganism contravenţional și samavolnicie. Mămicile pot să denunțe asemenea comportamente la poliție. Nu sunt proprietate privată nici dacă din banii asociației s-au investit bani în reparații. Accesul în loc public nu poate fi interzis de finanțator. Ori dacă acceptăm această logică, oamenii de afaceri care au sponsorizat amenajarea terenurilor de joacă în oraș pot alunga toți copiii de acolo. Sponsorii care au susținut reparația străzilor trebuie acum să ne interzică să ne plimbăm pe ele? De aceea și se explică fapta locatarilor respectivi ca huliganism și samovolnicie. Noi toți amenajăm teritoriul adiacent locului de trai. Asta nu ne dă dreptul de proprietate asupra spațiului.”

Sursa: EA.md