Elevii unui liceu din Capitală învață cum să salveze planeta. De Ziua Pământului, bunăoară, copiii din clasele primare și gimnaziale au plantat flori pe teritoriul școlii, sub îndrumarea pedagogilor, urmând să monitorizeze creșterea ulterioară a plantelor. Astfel, înverzirea curții a fost combinată cu cunoștințele teoretice dobândite de copii la orele de Științe, Biologie și Geografie.
Mariana, elevă în clasa a 5-a: „Am sădit flori pentru că vrem să avem o curte verde și să respirăm aer curat. Plantele sunt cea mai importantă sursă de oxigen pentru planeta noastră. Vom urmări cum vor crește acestea, iar la orele de biologie vom descrie fiecare etapă.”
Pe teritoriul școlii au fost instalate și coșuri pentru colectarea selectivă a gunoiului, care îi ajută pe elevi să-și formeze deprinderi de sortare a deşeurilor și să conștientizeze că schimbarea începe cu fiecare dintre noi.
În susținerea eforturilor de reducere a consumului de obiecte din plastic se înscrie și proiectul „Save a Cup”. Zeci de stickere și afișe care îndeamnă minorii să renunțe la pungi, veselă, și ambalaje de unică folosință au fost amplasate în clasele, cantina și holurile școlii.
David, elev în clasa a 7-a: „Anterior, când aruncam la gunoi o sticlă de apă, nu mă gândeam că poluez mediul. Dar am început să trag cu ochiul la aceste pliante și mi-am dat seama că nu mă costă nimic să port în rucscac o sticlă reutilizabilă, așa că mi-am cumpărat una.”
Recent elevii s-au convins de eficiența colectării separate a gunoiului, vizitând secția de sortare a deșeurilor municipale la o fabrică de reciclare din Moldova. Aici ei au văzut cu ochii lor cum ambalajele și alte obiecte de plastic, care înainte ajungeau la gropile de gunoi, poluând mediul, acum pot fi prelucrate și reintroduse în circuitul economic.
Astfel, de proiecte organizate de școală au ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare, în rândul celor mici, a impactului pe care îl au activitățile umane asupra mediului înconjurător.
Un mod sigur de a insufla generației tinere respectul față de natură sunt activitățile creative, spun profesorii. În cadrul cluburilor în domeniul STEM, elevii învață să valorifice deșeurile, confecționând din plastic diverse obiecte funcționale. Inspirați de sloganul „În natură nimic nu se pierde, totul se transformă!”, copiii își prezintă lucrările în cadrul unor expoziții tematice, iar cele mai bune creații sunt premiate.
Constanța, elevă în clasa a 7-a: „Cel mai mult mi-a plăcut să confecționez hrănitori pentru păsările sălbatice. Le-am umplut cu semințe și le-am instalat pe copaci, în curtea școlii. Astfel, am făcut două lucruri bune: am reciclat sticle de plastic și am ajutat aceste viețuitoare frumoase, care își găseau cu greu hrană pe timp de iarnă.”
Sursa: diez.md