mamaplus

Studiu științific: Coronavirusul se menține în organism până la 5 săptămâni

0
//
16.03.2020

Potrivit unui nou studiu, oamenii rămân infectați cu COVID-19 timp de câteva săptămâni din momentul în care au fost infestați. Astfel, pacienții cu noul tip de coronavirus păstrează până la 37 de zile agentul patogen în tractul lor respirator.

Publicația medicală britanică Lancet, una dintre cele mai vechi și prestigioase din lume, a publicat un studiu realizat de cercetători chinezi care au analizat noul coronavirus. Aceștia au observat că structura genetică a coronavirusului (ARN) se mai află în probele recoltate de la pacienți multă vreme, în medie 20 de zile, de la momentul infectării.

Ce spune studiul

În timpul cercetărilor, au fost prelucrate datele de la pacienții supraviețuitori, ca și de la cei care au murit, iar coronavirusul era prezent în medie 20 de zile. S-au găsit însă probe la pacienți supraviețuitori care arătau că și după 37 de zile virusul mai exista în organism. În cazul celor care au murit la 5-6 săptămâni de la momentul infectării, virusul se mai afla în cadavru.

În opinia cercetătorilor, aceasta ar fi una dintre explicațiile pentru care este dificil de combătut pandemia Covid-19.

Descoperirea "are implicații importante atât pentru deciziile de izolare a unui pacient, cât și pentru medici, în administrarea tratamentului antiviral," a declarat Fei Zhou, de la Academia de științe medicale din China în studiul citat.

COVID-19 se răspândește și după ce oamenii ies din carantină

În prezent, autoritățile din țările afectate de pandemie recomandă izolarea pacienților contaminați vreme de 14 zile de la data la care au intrat în contact cu o persoană infectată. Însă, dacă oamenii continuă să transmită virusul și mai multe săptămâni după ce le-au dispărut simptomele, propagarea COVID-19 continuă și după ce ies din carantină.

De ce mor oamenii în vârstă

Cercetătorii au vrut să vadă și de ce mor, în special, oameni în vârstă sau cei care au și alte boli cronice. Pe primele locuri se află bolile cardiace, diabetul și hipertensiunea arterială. Unul dintre motive ar putea fi faptul că acest nou coronavirus, odată instalat la nivelul țesuturilor plămânului, se multiplică rapid și se hrănește cu oxigenul din sânge. De aceea dificultățile în respirație reprezintă una dintre simptomele după care este recunoscută boala.

Pandemia de coronavirus afectează 118 țări de pe toate continentele și peste 120.000 de oameni, dintre care aproximativ 5000 au murit, de la prima apariție în China, în decembrie 2019.