Suvenir francez

Suvenir francez

-
//
21.07.2014

Bucătăria tradițională franceză este renumită în toată lumea pentru gustul deosebit al mâncărurilor. Supa de ceapă, varietatea bogată de brânzeturi, croasanele, picioarele de broască, melcii, baghetele șiratatouille, fondu, trufe, crem-brule. Toate aceste mîncăruri se asociază astăzi cu Franța și regiunile acestei țări.

Suvenir francez

Tarhon – un condiment foarte popular în prezent în toată lumea, a fost apreciat cel mai mult de francezi. Un soi al acestei plante este numit ”tarhonul francez” și este considerat cel mai bun pentru utilizarea în prepararea bucatelor. Acest condiment are o aromă duplicitară, combinând gustul dulce pătrunzător cu cel dulce piperat. Asemănător anasonului. Se folosește uscat (praf), proaspăt sau conservat ( în sticle cu oțet). Se adaugă la prepararea supelor, sosurilor (în special cele pe bază de lămâie), omletelor. Și-a găsit utilizarea și în culinaria dietetică.

Praz – o plantă, care este pe larg utilizată în supele tradiționale franțuzești de consistență cremoasă sau pireu: supa de ceapă cu sos din cașcaval, supa-pireu din praz. Are un gust ușor piperat, contribuie la îmbunătățirea digestiei. Se folosește pe larg la prepararea sosurilor și a mâncărurilor din carne.

Usturoi – are o răspândire mai largă în regiunile de sud ale Franței. În baza usturoiului sunt făcute renumitele sosuri pesto și gascon. La prepararea bucatelor este des folosit în combinație cu uleiul de măsline încins. De asemenea, se folosește în locul pastei de usturoi sau sare. Cu ajutorul usturoiului, bucatelor din carne, legume li se oferă o aromă irezistibilă.

Suvenir francez

Cimbru – este un condiment, care după uscare capătă o aromă și mai puternică, de aceea este folosită în special în formă uscată. În combinație cu sucul de ceapă și verdeața de pătrunjel este folosit în renumita compoziție de condimente pentru ”omleta de Burgundia”, iar împreună cu frunza de dafin și alte ierburi în ”bouguet garni”, care în Franța este folosit în calitate de aromatizant pentru supe. Bouquetgarni uscat, se pune în săculeț de tifon, se adaugă în supă, se lasă să fiarbă câteva minute, după care ierburile sunt scoase și pot fi utilizate repetat.

Rozmarin – unul din principalele componente ale ”verdețurilor deProvence”. Se folosește pe larg pentru prepararea bucatelor din carne la grătar. Se combină perfect cu roșiile, vinetele, bucatele din ouă și ciupercile. Rozmarinul este utilizat în bucatele cu cașcaval. Are un gust puternic, ușor dulce. Se folosește uscat și proaspăt . În culinariese folosește în cantități foarte mici, pentru că ar putea da un gust amar bucatelor.

Maghiran – este un condiment bogat în uleiuri eterice. Are o aromă dulce de pin și citrice. În bucătăria tradițională franceză se folosește la prepararea supelor și pateurilor din carne, în special celor din carne de iepure. Maghiranul are un efect benefic asupra tractului digestiv.

Suvenir francez

Levănțica – este utilizată pe larg în calitate de condiment în bucătăria italiană, spaniolă și franceză. Unul din soiurile acestei plante poartă denumirea de ”levănțică franceză”. Este crescută în special în regiunile de sud ale Franței. Are un gust ușor amărui și o aromă puternică. Se folosește la prepararea supelor și sosurilor și în procesul de afumare al produselor. De-asemenea, levănțica este un aromatizant perfect pentru zahăr.

Busuioc – se combină perfect cu roșiile. Busuiocul proaspăt este folosit în supe și sosuri (cum ar fi supa de broască țestoasă), cel uscat - în omlete, delicatese din brânzeturi, paste. Nu se recomandă folosirea busuiocului în bucatele din cartofi.

În combinație cu condimentele expuse mai sus de asemenea se utilizează salvia și frunza uscată de dafin. În diverse compoziții, acestea sunt folosite practic în toate țările sub denumirea de ”verdețuri de Provence”

În deserturile franțuzești renumite în toată lumea, pe larg se folosește vanilia, coaja de lămâie, nucușoara, scorțișoara și ghimbirul.

O caracteristică unică a bucătăriei franceze este faptul, că majoritatea condimentelor sunt folosite proaspete, de aceea franțuzoaicele preferă să crească aceste ierburi la balcon sau în vazoane pe pervaz.