Cum alegi uleiul de măsline? 4 reguli pe care trebuie să le știi

Cum alegi uleiul de măsline? 4 reguli pe care trebuie să le știi

-
//
31.07.2014

De fiecare dată când merg la magazin după ulei de măsline rămân blocată, atunci când văd varietatea de sticle și borcane și nu știu ce să aleg. Cred că eu nu sunt singura care mă confrunt cu această problemă.

Cum alegi uleiul de măsline? 4 reguli pe care trebuie să le știi

Ierarhia uleiului de măsline

Mai întâi de toate, atrageți atenție că trebuie să rostiți nu doar ”ulei de măsline”, ci să mai adăugați Extra Virgin. Dacă veți intra într-un magazin din Italia și veți cere ulei de măsline, atunci vă vor aduce ulei pentru mașina de cusut.

Extra Virgin înseamnă uleiul obținut din măsline doar prin metodă mecanică (fără adaosuri chimice sau biochimice). Acest ulei este de cea mai înaltă calitate, și de regulă se adaugă deja în mâncărurile preparate. Uleiul de măsline Extravirginoliveoil – este cel mai natural ulei de măsline, cu un gust și aromă perfectă. Aciditatea nu depășește 0,8%.

Pe lângă uleiul Extra Virgin, Consiliul Internațional de ulei de măsline divizează acest produs în următoarele categorii:

Finevirginoliveoil – este un ulei prersat la rece cu un gust și aromă impecabilă și o aciditate maximă. Indiciile acidității variază de la 0,8 pînp la 1,5%.

Semi-finevirginoliveoil – este un ulei presat la rece cu un gust și aromă plăcută și o aciditate de la 1,5% până la 3%. Uleiul de măsline obținut din măsline verzi -este considerat uleiul primei roade, se produce în cantități limitate din cele mai bune fructe.

Uleiul de măsline – conține doar ulei obținut din fructele de măslin. Oliovergine – este produs prin presarea mecanică a măslinelor și Oliodisansadioliva – se produce din resturile de măsline și fragmente de sâmbure, după care se amestecă cu ulei de măsline Vergine. Acest ulei practic nu are un miros caracteristic și poate fi utilizat la prăjit. Uleiul rafinat Refinedoliveoil – este un ulei din categoria Virgine, care a trecut prin procedura de curățare – rafinare.

Conținutul procentual al sucului de măsline în uleiul de categoria Virgin este foarte mare. Uleiul de măsline cu aromă se folosește practic în toate bucătăriile lumii. El oferă bucatelor o aromă irezistibilă.

Cum alegi uleiul de măsline? 4 reguli pe care trebuie să le știi

Cum citim corect ce este scris pe etichetă?

Ce înseamnă abreviațiunile DOP/IGP/PDO, pe care le putem vedea pe sticlele cu ulei de măsline?

Aceste abreviativi denotă denumirea protejată a uleiului, cu indicarea regiunii geografice unde a fost produs. Există și a treia categorie – ulei de măsline biologic, obținut prin metoda biologică (ecologic pură) de producere, care la fel se confirmă prin certificat corespunzător. Din această categorie, de exemplu face parte uleiul ”Diavolocane”. Toate aceste gradări se referă doar la uleiul presat la rece – Extra Virgine.

Cum să știm dacă uleiul este de calitate și dacă acesta poate fi contrafăcut ca băuturile spirtoase?

În Italia contrafacerea uleiului de măsline este pedepsită penal. Astfel, încât nimeni nu se încumetă să contrafacă acest produs. Mai mult, DOP/IGP/PDO și denumirea uleiului de măsline ”biologic” garantează calitatea produsului. Uleiul de măsline poate fi de calitate proastă doar în două cazuri: din cauza condițiilor meteo, care au dus la o roadă proastă sau această roadă nu a fost recoltată la timp. În acest caz, măslinele au puțină pulpă iar sâmburele oferă uleiului un gust amar. Spre deosebire de alte fructe, măslinele nu au un timp fix pentru coacere: în dependență de condițiile meteo,într-un an roada poate fi strânsa la jumătatea lunii septembrie, iar la anul viitor – cu două săptămâni mai devreme și este foarte important să nu fie scăpat acest moment.

Cum alegi uleiul de măsline? 4 reguli pe care trebuie să le știi

Se poate spune despre uleiul de măsline, că sticla din acest an mai bine să o lăsăm pe raft?

În acest sens, uleiul de măsline diferă de vin. Regula ”cu cât e mai vechi, cu atât e mai gustos” nu se referă la uleiul de măsline. Mai degrabă funcționează regula ”cu cât este mai mic, cu atât este mai benefic”. Ziua producerii și termenul de valabilitate – sunt doi indici importanți la alegerea uleiului de calitate, de aceea citiți cu atenție eticheta. Producătorii cu renume mondial întotdeauna indică ziua producerii. Termenul de valabilitate nu trebuie să depășească 18 luni.

Reguli de păstrare

Uleiul de măsline nu trebuie păstrat alături de aragaz sau în frigider. Cel mai bine acest produs se păstrează în loc întunecos și uscat la o temperatură de la 10 până la 15 grade Celsius. De asemenea, uleiul de măsline nu iubește lumina. . În Italia, de regulă uleiul este păstrat în același compartiment al bucătăriei, unde se află coșul pentru gunoi.

Și încă o regulă: uleiul de măsline nu poate fi păstrat mult timp deschis, pentru evitarea oxidării în urma contactului cu aerul. Așa dar, deschideți sticla, turnați cantitatea necesară de ulei și imediat puneți capacul.