mamaplus

Chiftele marinate în sos de roșii, rețeta "ca la mama acasă"

-
//
21.10.2022

Despre reteta de chiftele marinate in sos de roșii de la Laura Laurentiu nu credem că o sa poată spune cineva ca nu s-ar incadra in conceptul de „mâncare ca la mama acasă”. 

Complexitate
Uşor
Timp de gătit
1h 0m
Ingredientele
500 de grame de carne tocată
100 de grame de pâine alba, fără coajă
4 catei de usturoi
1 ou intreg
sare, piper
1 lingura de făină
1 legătură de pătrunjel verde
2 linguri de ulei pentru prajit
1 kg de roșii proaspete, opărite și decojite sau 500 de ml de bulion de rosii mai gros, sau 1 conserva de 400 grame de roșii in bulion pasate (pentru sos)
1 ceapă mică (pentru sos)
1 lingura de ulei (pentru sos)
1 foaie de dafin (pentru sos)
1 lingura plină de zahar (pentru sos)
câteva ramurele de cimbru (pentru sos)
Preparare

Sos de rosii:

Prima data, eu obisnuiesc sa fac sosul de rosii: ceapa se toaca, se incinge uleiul intr-o cratita si se caleste ceapa cu un praf de sare de la inceput, pentru ca mai degraba sa se topeasca decat sa se prajeasca. Cand ceapa s-a inmuiat, se adauga roșiile cuburi/bulionul/coserva de roșii pasate, dafinul si cateva ramurele de cimbru.

Se fierbe totul pe foc mic cam 10 minute. In final, se scoate dafinul si cimbrul si sosul de poate trece prin sita sau se poate pasa cu blenderul de mana (daca se doreste, unora le place o consistenta mai rustica). Se potriveste consistenta sosului adaugand daca e cazul putina apa fierbinte, se da din nou in clocot si se adauga zaharul, sare si piper atat cat sa se obtina un gust echilibrat de acrisor/dulce/sarat/picant. Se lasa sosul deoparte pana se pregatesc chiftelele.

mamaplus

Chiftele Marinate, preparare, prajire si finalizarea preparatului in sosul de rosii:

Se trece carnea prin masina de tocat (in cazul in care nu ati cumparat-o deja tocata) si se pregatesc toate ingredientele.

Painea se inmoaie in apa rece doar cateva secunde, apoi se stoarce bine si se trece prin masina de tocat (sau se zdrobeste cu mainile). Usturoiul poate fi zdobit, razuit prin razatoarea fina sau trecut prin masina si el. Se adauga painea umeda si maruntita si usturoiul peste carne.

Se adauga patrunjelul tocat si oul intreg, sare si piper dupa gust, apoi se framanta bine carnea, obtinand o pasta cat mai omogena.

Cu mainile umede, se iau mici gramajoare din compozitia de carne si se formeaza bile cam de marimea unei mingi de ping pong, care se tavalesc prin faina.

Se incing cele doua linguri de ulei intr-o cratita rezistenta la cuptor si se rumenesc rapid chiftelutele pe toate partile, fara a insista sa fie complet gatite. Intre timp, se porneste cuptorul si se incinge la 190 de grade Celsius. Pe masura ce chiftelele se rumenesc usor, se scot pe hartie de bucatarie absorbanta.

In final, cu un servet de hartie absorbanta de bucatarie, se tamponeaza usor cratita, indepartandu-se orice urma de grasime, pastrand insa urmele delicioase de fript care au aderat pe fundul acesteia. Se pun chiftelele inapoi in cratita si se toarna deasupra sosul. Optional, se mai pot adauga ierburi aromatice dupa gust (eu am mai pus cimbru, cimbru lamaios si dafin, dar merge foarte bine si busuiocul).

Se da cratita la cuptor, acoperita cu capacul, timp de 25 de minute, apoi se decopera si se mai tin chiftelele marinate la cuptor inca 5-7 minute, cat sa se rumeneasa usor deasupra.

mamaplus
mamaplus
mamaplus
mamaplus

Cum se servesc chiftelele marinate?

Aceste chiftele marinate se potrivesc cel mai bine cu piureul de cartofi, dar cred ca la fel de bine ar merge cu niste paste sau chiar si cu un orez fiert, simplu.  Chiftelutele fragede, servite calde, stropite cu sos de rosii din blesug si piureul alaturi… O mancarica delicioasa.

Pofta mare!