mamaplus.md

Rămân tot mai puține cadre didactice în școli

-
//
11.09.2018

Salariile mici, lipsa cadrelor didactice și îmbătrînirea celor care mai profesează, modernizarea instituțiilor de învățămînt și optimiza­rea acestora, suprasolicitarea unor licee, ridicarea prestigiului pro­fesiei de pedagog, dar și resursele financiare prea puține pentru a acoperi necesitățile instituțiilor sînt doar cîteva dintre problemele sistemului educațional din țară, chestiuni care, de altfel, sînt semnalate an de an.

mamaplus.md

Cîteva sute de directori de şcoli şi gră­diniţe, profesori şi funcţionari publici au participat recent la Con­ferinţa anuală a cadrelor didactice, unde au discutat problemele sistemului edu­caţional şi metodele care ar trebui imple­mentate pentru a crea un mediu priete­nos copiilor. Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, în instituțiile de învățămînt este un deficit de peste 2 mii de profesori.

Directorii instituțiilor de învățămînt spun că specialiștii buni pleacă în școli private sau aleg drumul străinătății. Motivul ar fi salariul care este nici mai mult nici mai puțin de 3 000 de lei. Profesorii la vîrsta de pensionare sînt o soluție pentru managerii instituțiilor de învățămînt. În aceste condiții, situația învățămîntului din țara noastră este sub un mare semn de întrebare. În următorii ani riscăm să nu mai avem profesori în școli, iar copii să rămînă fără studii.

Nici facilitățile oferite tinerilor specialiști de stat nu îi ține acasă. Cei care aleg să profeseze la țară primesc bani pentru chirie și facturi și o indemnizație unică de 45 de mii de lei, acordată pe parcursul a trei ani.

Sursa: noi.md