mamaplus.md

Reînvierea tradițiilor populare la Festivalul Internațional “Centenar Fest”

-
//
11.09.2018

Festivalul Internațional “Centenar Fest” este o ocazie unică de a ne reaminti de tradițiile noastre, de a promova frumosul autentic, așa cum îl găsim în ia românească sau în melosul popular. Este un eveniment unic, ce presupune a fi un mijloc de comunicare și solidaritate între generații și etnii, cât și între localitățile înfrățite din Republica Moldova și România, prin promovarea și conservarea valorilor culturale comune.

mamaplus.md

În acest context, organizatorul festivalului, Centrul Cultural VATRA, și-a asumat o misiune importantă de a arăta fața reală a tezaurului popular și spiritual de pe ambele maluri ale Prutului, prin mai multe tipuri de activităti recreaționale și de divertisment pentru toate vârstele.

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, la ora 10:00, festivalul își va deschide porțile, iar spectacolele se vor desfășura concomitent pe trei scene amplasate pe teritoriul complexului, astfel încât toate categoriile de public să fie implicate în program.

În prima zi a festivalului Centenar Fest vor evolua formațiile Lupii & Alex Calancea Band, Moldovan National Youth Orchestra, Cristi Aldea-Teodorovici & Band, Gândul Mâței.

Totodată, vizitatorii vor avea ocazia să urmărească defilare a creațiilor vestimentare cu elemente ale portului popular românesc a creatorilor de modă din România și Republica Moldova; expoziția de artă contemporană ,,Eleonora Romanescu, Elvira Cemortan-Voloșin, Gheorghe Sultan și prietenii”, precum și, activități în aer liber (aruncarea toporului, tiroliana, activități pentru copii, mers pe jar, baie cu gheață, yoga și foc de tabără).

Duminică, 16 septembrie, în programul artistic vor evolua Nicolae Furdui Iancu, Grigore Leșe, Fuego, Irina Loghin, Benone Sinulescu, Ionuț Dolănescu, Laura Haidău, Mărioara Gheorghe Man, Ileana și Denisa, Tudor Ungureanu și Ansamblul ”Ștefan Vodă”, Surorile Osoianu, ansamblurile folclorice din județele Constanța, Buzău, Ilfov, Mehedinți, Focșasni, Cluj, Bihor, Prahova, Arad, Brăila, Mureș, Satu Mare, Târgoviște, Dâmbovița, Neamț, Botoșani, Maramureș, Bacău, ș.a., Orchestra Simfonică Muntenia, Florin Georgescu, precum și ansambluri folclorice din localitățile din țară.

mamaplus.md

Centenar Fest reprezintă un adevărat simbol al tradițiilor populare românești, deoarece îndeplinește un standard perfect al acestora, prin menținerea cu o mare strictețe a tot ceea ce înseamnă folclor și tradiție populară: prin costumele, meșteșugurile, cântecele, bucătăria tradițională, dar și jocurile populare specifice diferitor zone atât din Republica Moldova, cât și din România.

Veniți pe 15-16 septembrie 2018 la Complexul Etno Cultural Vatra, km 32, pentru a fi împreună cu tot neamul românesc! Pentru mai multe informații accesați www.vatrafest.com sau pagina de facebook.