Deseori, fără a ne da seama, trăim după niște reprezentări preformate sau mituri. Unele dintre ele sunt inofensive, dar nu la fel se întâmplă în cazul miturilor despre sănătatea copiilor. Ele pot avea consecințe destul de neplăcute. În continuare vă prezentăm 11 dintre cele mai populare mituri despre bebeluși.
Mitul 1. „Pentru ca părul să crească mai bine și să fie mai des, trebuie să radem părul de pe capul micuțului la vârsta de 1 an”
De fapt, adevărul este total opus. Foliculii de păr la micuț se găsesc aproape de suprafața pielii și îi putem deteriora cu aparatul de ras, iar un folicul deteriorat nu se mai restabilește. Desimea părului depinde de numărul de foliculi, iar rasul pe cap nu influențează în nici un fel asupra numărului lor, care este un dat de la natură.
Mitul 2. „Trebuie să facem baie micuțului în apă fiartă, deoarece are o piele foarte fină”
Acest obicei vine din timpurile îndepărtate, când apa folosită la baie era luată din surse naturale, iar pentru dezinfectare aceasta era fiartă. În timpurile noastre apa care curge din robinete nu are nevoie de dezinfectare. Fierberea nu face decât să îi mărească duritatea. Ca urmare, apa fiartă are mai curând un efect negativ asupra pielii bebelușului.
Mitul 3. „Pentru a păstra căldura, pe fundul cădiței trebuie așternut un scutec”
Scutecul era așternut în vremurile când micuții erau spălați în vase de lemn și avea rolul de a-i proteja de așchii. Temperatura căzii de plastic și a scutecului de pe fund este identică, de aceea el nu oferă nici un fel de căldură suplimentară. Cu toate acestea, scutecul poate avea rolul unui așternut moale.
Mitul 4. „Dacă micuțul a început să sughițe, înseamnă că îi este frig”
Aceasta este o eroare destul de frecventă și persistentă. Sughițul reprezintă o contracție bruscă a diafragmei, cauzată de o iritație a stomacului sau a abdomenului. Micuțul poate să sughițe după mâncare, după un plâns în hohote. Frigul nu poate nicidecum cauza sughițul.
Mitul 5. „În primele săptămâni de viață micuțul vede totul cu capul în jos”
Mulți consideră că micuțul vede imagini răsturnate din cauza faptului că în burtica mamei copilul se află cu capul în jos. De fapt, până a se naște, copilul stă cu ochii închiși. Din prima zi de viață micuțul începe treptat să vadă, distingând culorile și contururile persoanelor și obiectelor, dar despre imagini răsturnate nici nu poate fi vorba.
Mitul 6. „În primele două săptămâni de viață, copilul nu aude nimic”
Copilul aude totul încă din burta mamei. După naștere, simțul auzului nu dispare. Pur și simplu copilul reacționează doar la sunetele acute, dar aude absolut totul. Pe măsură ce crește, micuțul începe să reacționeze la majoritatea sunetelor din mediul înconjurător.
Mitul 7. „Pentru ca să aibă picioare drepte, copilul trebuie înfășat strâns”
Înfășarea strânsă nu influențează asupra aspectelor determinate de genele părinților. În schimb, din cauza imposibilității de mișcare, dezvoltarea activității motrice se poate încetini.
Mitul 8. „Bebelușul se poate speria de mânuțele sale, de aceea trebuie înfășate”
Atunci când tresar, micuții ridică instinctiv mâinile. Dar ei tresar nu din cauza mâinilor, ci a sunetelor ascuțite. Tresăritul este o consecință a fricii, și nu invers.
Mitul 9. „La 6 luni copilul trebuie să stea în funduleț”
Nu există nici un fel de norme rigide, care să determine vârsta la care copilul trebuie să facă anumite acțiuni. Nu e nimic rău dacă micuțul începe să stea pe șezute cu o lună mai târziu.
Mitul 10. „Mâinile și picioarele copilului trebuie să fie întotdeauna calde”
Aceasta ar reprezenta, mai degrabă, o consecință a dereglării schimbului de căldură. Se consideră normal ca, la temperatura mediului înconjurător de +20-22 de grade, mânuțele și piciorușele micuțului să fie abia călduțe, dar nu reci sau fierbinți.
Mitul 11. „În caz de guturai, în nas trebuie picurat un antibiotic”
Din rinofaringe antibioticii ajung în intestin, unde acționează asupra microbilor și bacteriilor. La bebeluși, microflora intestinală nu este încă bine formată, iar antibioticul va avea asupra acesteia un efect negativ.