Apariția unui copil în familie  reprezintă o mare bucurie, dar și o responsabilitate enormă, de aceea părinții se străduiesc să-și protejeze copiii de toate pericolele, fie de colțurile ascuțite ale obiectelor din casă, fie de trandafirul sălbatic din parc. Dar, din păcate, pericolele se ascund acolo unde nici nu te gîndești, astfel că nici  nu-i poți proteja de ele.

Pericolele verii neglijate de părinți

Pisicile vagaboande

Vara deseori copiii se plimbă  singuri. Și ce copil poate trece pe lîngă o pisicuță pisicuță fără adăpost? Bineînțeles că o va lua în brațe, iar după aceasta consecințele sînt diferite – de la apariția paraziților intestinali pînă la toxoplasmă, o infecție foarte înșelătoare, care poate decurge într-o formă ascunsă, latentă, dar și acută –  febră, dureri de cap și convulsii,  hepatomegalia sau mărirea vezicii biliare. Toxoplasma poate fi deosebit de periculoasă în timpul sarcinii, căci infecția poate determina apariția unor  boli congenitale la făt.

Cu procedăm? Dacă motănelul este vaccinat, nu iese afară și nu mănîncă pește crud sau carne crudă, atunci este protejat de paraziți și nu reprezintă un pericol prea mare pentru micuț. Trebuie de verificat dacă pisica n-are paraziți. Dacă aveți  acasă un animal de companie, atunci pisicile din stradă nu-i vor mai părea copilului atît de atrăgători.

Pericolele verii neglijate de părinți

„Perioada de răgaz”

Copiii  – creaturi jucăușe și foarte dinamice - de aceea căzăturile și traumele nu sînt o raritate în cazul lor. Însă cînd e vorba de o lovitură la cap, majoritatea părinților se orientează după starea generală a copilului: dacă i s-a făcut rău,  merg la spital, iar dacă după căzătură copilul se simte binișor, rămîn acasă.

În realitate însă există așa-numita „perioadă de răgaz”. Acesta este o perioadă de timp în care copilul care s-a lovit la cap se simte bine, nu-l doare nimic, este vesel și activ, mănîncă bine. Părinții se calmează, dar în zădar. Peste cîteva ore starea copilului se poate înrăutăți brusc – poate  aparea voma, durerile de cap, amețelile și chiar leșinul. Acestea se poate manifesta noaptea, iar părinții nici să nu observe.

Cum procedați: În  cazul unei lovituri la cap se recomandă adresarea imediată la medic pentru o radiografie.

Șocul termic

Pe plajă poți observa părinți care aplică pe pielea micuțului cremă protectoare, îi pun un chipiu alb și care, după ora 11,  îi ascund pe copiii lor la umbră. Însă există și părinți care, din păcate, uită că, în afară de insolație, copiii pot suferi și șocuri termice.

Climatul umed de mare sau pur și simplu căldura din oraș, lipsa unei boare de vînt, insuficiența hidratării – iată factorii principali care provoacă o stare de rău. Problema constă în faptul că șocul termic nu se manifestă imediat, copilul se simte mult timp bine, însă, după o perioadă de timp, devine pasiv și palid, are grețuri și să se plînge de dureri de cap.

Cum procedați: Cînd e foarte cald (de la  ora 12 pînă la ora 16), copilul nu doar trebuie ținut la umbră, ci și într-un un loc răcoros, atunci cînd stați la plajă sau vă aflați în stradă trebuie să-i dați regulat să bea apă plată.

Pericolele verii neglijate de părinți

Deshidratarea

Deshidratarea este o stare periculoasă, care apare foarte repede la micuți și poate avea consecințe serioase, chiar convulsii și comă.  Deshidratarea apare în cazul diareei și vomei, de exemplu în cazul rotavirusului sau al infecției intestinale. Organismul pierde lichid și săruri, pierdere ce influențează rapid starea micuțului – el devine palid,  refuză să mănînce și să bea. În cazuri grave apar convulsii și copilul poate pierde cunoștința. 

Cum procedați: În cazul apariției vomei și diareei este esențială hidratarea corectă a copilului. Dacă îi veți da să bea imediat măcar și o jumătate de pahar de apă, îi veți provoca o nouă repriză de vomă. De aceea pediatrii recomandă o modalitate efectivă, dar care solicită răbdarea mamei – cîte o linguriță de apă o dată la 3-5 minute. Așa nu-i veți provoca voma și  îi veți hidrata organismul. Puteți folosi nu doar apă plată, ci și soluție de sare,  de exemplu Rehydron soluție.

Dulciurile

Bineînțeles că fiecare dintre noi știe că bomboanele și înghețata pot influența negativ sănătatea dinților, provocînd dezvoltarea cariilor,  dar puțini cunosc alte efecte negative – probleme ale organelor tractului-intestinal. Astfel, de exemplu, ciocolata poate irita pancreasul, iar zahărul în orice formă poate  provоca fermentarea în intestin. Așa apar pancreatitele la vîrste mici, precum și balonările și dereglările scaunului.

Cum procedați: Desigur că vreți să vă alintați copiii, dar e esențial să știți că ciocolata e interzisă pînă la vîrsta de 3 ani. Pînă la un an nu se recomandă îndulcirea nici unui fel de mîncare – iar apoi foarte puțin. Cel mai optim desert pentru copii este bezeaua sau marmelada naturală. La orice acuze ale copilului de dureri în burtă,  aceste produse trebuie excluse primele din rația alimentară, pînă la normalizarea stării generale.

Pericolele verii neglijate de părinți

Sursa