Este categoric interzis introducerea laptelui integral de vacă/capră sau chefir/iaurt în regimul alimentar al sugarului, chiar şi sub formă diluată.
Aceste produse nu sunt potrivite pentru alimentarea sugarilor: sunt foarte greu de digerat şi provoacă, în mod frecvent, reacţii alergice şi tulburări digestive. Laptele de vacă şi de capră nu conțin o cantitate echilibrată de substanțe nutritive necesare pentru alimentația sugarilor, caracterizată printr-o insuficiență majoră de elemente nutritive importante pentru creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copilului. Mai mult decât atât, din cauza utilizării frecvente a acestor produse în primul an de viaţă a bebeluşilor, aceştia pot dezvolta anemie feriprivă.
Laptele de vacă diferă de cel matern printr-un conţinut mult mai ridicat de proteine, sodiu, calciu şi conţine, de asemenea, o cantitate insuficientă de acizi graşi polinesaturaţi esenţiali (importante pentru dezvoltarea creierului şi vederii, fier, iod, zinc, cupru, vitamina C şi vitamina E).
Organismul micuţului nu poate asimila o cantitate mare de proteine. Laptele matern nu conţine decât 1,2 grame de proteine la 100 ml, pe când cel de vacă - 3,2 g. Introducerea produselor lactate pentru copii bogate în proteine (peste 1,7 g la 100 ml), în special a laptelui integral sau chefirului/iaurtului în primele luni de viaţă ale bebeluşului, poate duce la apariția unor efecte adverse: suprasolicitarea funcției rinichilor şi sporirea riscului de apariţiei a obezităţii mai târziu în viaţă.
Fiecare specie biologică produce un lapte cu conținut specific, care să satisfacă necesităţile unice ale urmaşilor săi. Spre exemplu, laptele de vacă satisface pe deplin nevoile nutriţionale şi fiziologice ale viţeilor, însă acesta nu se potrivește bebelușului. Imediat vă vom explica de ce.
La scurt timp după naştere, viţelul se ridică în picioare şi începe să meargă. După şase săptămâni, greutatea acestuia se dublează. La doi ani, viţelul atinge dimensiunea unui mamifer adult şi este gata de reproducere. Cu toate acestea, volumul creierului acestuia se menţine în limitele valorilor ⅓ din creierul unui om adult. Bebeluşul îşi dublează greutatea abia în decursul primelor 4-5 luni şi începe să facă primii paşi doar în jurul vârstei de 1 an. La 12 luni, dimensiunile creierului copilului cresc de aproape trei ori.
Creşterea rapidă a viţelului semnifică faptul că laptele de vacă conţine un nivel mult mai ridicat de proteine. Viţelul trebuie să ia în greutate şi să adauge masă musculară cât mai eficient posibil.
Dezvoltarea fizică a omului nu este atât de intensă. Iată de ce laptele matern conţine de 3 ori mai puţine proteine. Cu toate acestea, laptele matern asigură organismul copilului cu cantităţi semnificativ mai mari de acizi graşi polinesaturaţi, necesari pentru dezvoltarea creierului.
Dacă e să luăm în calcul compoziţia de aminoacizi, laptele matern diferă foarte mult de cel de vacă. Laptele matern conţine mai multe proteine din zer, extrem de bogate în aminoacizi esenţiali. La rândul său, laptele de vacă conţine o altă proteină dominantă, şi anume cazeina. Conţinutul de aminoacizi esenţiali pentru om în aceasta este semnificativ mai mic. Astfel, dacă proteinele laptelui matern timpuriu conţine 70% proteine din zer şi 30% cazeină, în laptele de vacă, acest raport este complet diferit - 18% proteine din zer si 82% cazeină.
De asemenea, laptele de vacă are un conținut excesiv de ridicat în sodiu comparativ cu laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activității rinichilor, la nou-născuți rinichii încă nu sunt suficient de dezvoltați.
O altă caracteristică importantă a laptelui uman este conţinutul ridicat de vitamine, atât de indispensabile în procesul de creştere şi dezvoltare armonioasă a copilului.
În cele din urmă, laptele matern conţine componente speciale, care protejează copilul de anumite procese inflamatorii şi infecţii, contribuind totodată la dezvoltarea sistemului imunitar al acestuia. Astfel, din cauza compoziţiei laptelui de vacă (elementul de bază în produsele lactate comercializate la ora actuală) , acesta, în forma sa obişnuită, nu poate fi utilizat în calitate de înlocuitor al laptelui matern.
Material oferit de compania Nestlé
Sursa: www.nestlebaby.ru