Cînd să începi călirea organismului copilului?  Cu cît mai devreme cu atît mai bine. Pediatrii susțin că puteți începe chiar din primele zile de viață ale copilului.

10 întrebări despre călirea organismului copilului

Călirea constă în dezvoltarea imunității copilului, a unei reacții de apărare adecvate în fața acțiunii nefavorabile a unor  factori externi.

1. Care copii au nevoie de călire?

Toți. Copiilor care se îmbolnăvesc nu doar că li se permite să înceapă aceste proceduri, ci le este recomandat. Doar că acestea trebuie efectuate atunci cînd aceștia se simt bine.

2. Ce vom folosi pentru călire?

Factorii naturali care pot dăuna copilului, dacă acesta nu are imunitatea dezvoltată: soare, aer, apă. Călirea organismului se face regulat și gradual.

3. Cu ce începem plimbarea?

Cu băile de aer. Chiar și nou-născutul are nevoie de aerisirea pielii. Puneți bebelușul în pielea goală pe burtă. Așa își va antrena mușchii gîtului și ai spatelui, în afară de aceasta face bine la digestie. Temperatura în odaie trebuie să fie de – +22-24°С. Începeți de la 1 minut.  Repetați acțiunea de 2-3 ori pe zi.

4. Cum să ne plimbăm cu bebelușul?

Ieșiți cu copilul la plimbare chiar din primle zile de viață. Medicii recomandă să rămîneți în casă doar dacă temperatura aerului e mai scăzută de  –10°С. Iarna, primele  ieșiri cu copilul nu trebuie să fie mai lungi de 10-20 minute, prelungind treptat șederea pînă la 1,5-2 ore. Vara vă puteți  plimba la început o jumătate de oră, iar apoi pînă la  6-8 ore pe zi. Nu uitați însă că nu e voie să vă plimbați sub razele directe ale soarelui. Pielea bebelușului este sensibilă și poate suferi arsuri.

10 întrebări despre călirea organismului copilului

5. Îmbăierea este o procedură de călire?

Îmbăiați bebelușul în fiecare zi. Este un factor puternic de călire, precum și de stimulare a emoțiilor pozitive. Pînă la jumătate de an e bine să scăldați copilul zilnic, iar de la 6 luni puteți face băiță peste o zi. După ce îl scăldați nu uitați să  „clătiți” copilul cu o apă mai rece  cu 2-3 grade decît cea din cadă. Treptat scădeți și temperatura apei în care îl scăldați. La vîrsta de  3 ani aceasta poate avea +28°С.

Dușul. De la 9-10 luni îl poți căli facîndu-i dușuri. De la început apa trebuie să fie călduță (cca 36°С), se scade cîte un grad în fiecare săptămînă, pănă la 28°С iarna și pînă la  22°С – vara. Nu udați capul copilului.

6. Cînd se poate renunța la baie?

De la 6 luni, în zilele în care nu-l scăldați, îi puteți face fricțiuni cu o bucată de flanea înmuiată în apă călduță (36-37°С), masînd ușor, de la degetele mîinilor și picioarelor în sus.

7. Cînd trebuie începute procedurile de călire?

De la  1,5 ani. Mai întîi obișnuiți-l pe copil să stea sub duș, să nu se teamă de apă. Această procedură e un fel de masaj. Gradual, creșteți și scădeți temperatura apei cu  1-2 °С. Repetați de 1-2 ori. Urmăriți reacția copilului. Dacă copilul reacționează normal la schimbarea temperaturii, data următoare creșteți numărul alternărilor:  de la început cu apă caldă (+33-34°С), apoi mai rece (+22-24°С).

După procedurile contrastante nu uitați să fricționați corpul copilului cu un prosop aspru, pînă pielea devine roză.

8. De la ce vîrstă se poate scălda un copil în rîu sau în mare? 

De la un an și jumătate.  Numai că această procedură se face de către un adult. Temperatura aerului nu trebuie să fie mai joasă 25°С, iar a apei de  21°С. Primele proceduri nu trebuie să dureze mai mult de 1-2 minute. Faceți o pauză de 20-30 minute. De obicei, copiilor le place să se scalde, astfel micuțul va cere repede să-l scăldați. Respectați un regim de odihnă și de scăldat – e foarte important pentru copil.

10 întrebări despre călirea organismului copilului

9. De la ce vîrstă se poate bronza?

Băile de soare se fac dimineața, aproximativ între orele 9.00 și 11.00, și seara, de la 16.00 pînă la 18.00. Copilul poate fi expus la soare pînă la 10 minute. În rest,  trebuie să se afle sub umbrelă sau la umbră. Nu uitați de crema protectoare,  cu un factor de protecție înalt.

10. De la ce vîrstă poți lua copilul la saună?

Baia - e un factor important de călire. Însă pînă la 3 ani sauna este interzisă. Copilul nu poate înțelege dacă se simte rău, ca să vă comunice.  

Începeți orice procedură de călire cu atenție și gradual. Nu apelați imediat la scufundările în copcă sau la alergatul desculț prin zăpadă. Și încă ceva,  aceste proceduri trebuie să fie plăcute atît pentru copil, cît și pentru dvs. Doar atunci acestea vor avea un efect pozitiv.

Sursa