mamaplus

Seara Sfântului Andrei pe stil vechi: Tradiții, obiceiuri și superstiții

-
//
12.12.2024

Moldovenii sărbătoresc seara Sfântului Andrei pe stil vechi. Astăzi, potrivit strămoșilor este o noapte magică în care spiritele rele circulă libere.

mamaplus

Din vechi timpuri, se crede că în noapte de 12 spre 13 decembrie, fetele nemăritate își pot visa ursitul, iar potrivit obiceiului băieții fură porțile de la fetele necăsătorite, transmite tv8.md.

Se crede că pentru a alunga spiritele rele, oamenii trebuie să-și plaseze peste tot usturoi, de la grajdurile animalelor până la crucile făcute pe mâinile copiilor.

La fel, din moși strămoși se vorbește că în seara Sfântului Andrei lupii încep să vorbească cu grai de om, iar cei care vor fi atacaţi în această noapte se vor transforma în vârcolaci.

În unele regiuni din țară, oamenii iau din timp măsuri pentru a-și proteja animalele, pentru a nu fi afectate de „magia neagră” a strigoilor.

Potrivit unui obicei, fetele trebuie să pună sub pernă un fir de busuioc pentru a-și visa ursitul. 

Fetele care doresc să se căsătorească cât mai repede pun un ulcior de lut cu gura în jos și pe fundul lui adaugă trei cărbuni încinși, după care spun o incantație menită să cucerească bărbatul cu care urmează să-și petreacă tot restul vieții.

De menționat că Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Apostol Petru din Betsaida. Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care L-a făcut cunoscut pe Hristos, spunând fratelui său Simon (Petru), că L-a aflat pe Mesia.

Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit, la Patras, lângă Corint. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în şedinţa din mai 1995, ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roşie, între sfinţii mari ai Ortodoxiei.