Cererea pentru închirierea unei locuințe în Chișinău, la fel ca și prețurile, au scăzut în comparație cu anul 2021, când erau influențate de fluxul ridicat de refugiați din Ucraina. Astăzi o locuință poate fi închiriată și cu 150-200 de euro. În funcție de ofertă, prețurile pot ajunge și la câteva mii de euro.
Agentul imobiliar Victor Romanescu, solicitat de IPN, spune că unul dintre cei mai importanți factori care determină prețul este locul în care se află blocul de locuit. Cele mai scumpe apartamente sunt în sectorul Centru, dar și în complexele rezidențiale din sectoarele Botanica sau Râșcani.
„La evaluarea prețului unui apartament spre chirie sunt luate în calcul criterii precum locația și infrastructura social-economică adiacentă a blocului locativ, starea blocului, starea apartamentului și prețul de vânzare a bunului imobil”, a precizat pentru IPN Victor Cernomorcenco, un alt agent imobiliar din Chișinău.
În medie un apartament cu o cameră poate fi luat în chirie cu 400-450 de euro lunar. Pentru apartamentele cu două camere prețul urcă la 500-550 de euro, iar pentru cele cu trei camere – în jur de 600-650 de euro.
În ultimii ani, din cauza inflației, prețurile de cumpărare a bunurilor imobile sunt în creștere. Respectiv, a crescut și prețul pentru închirierea acestora. Cererea și oferta de asemenea, dictează prețul.
Agentul imobiliar Victor Romanescu spune că cererea este mai mică decât, de exemplu, în 2022, dar este comparabilă cu valorile de referință medii. Cea mai mare cerere este la sfârșit de vară și la început de primăvară.
„Pentru a înțelege dacă o locuință oferită spre închiriere este o investiție bună, aceasta ar trebui să se recupereze în maximum 15 ani, reieșind din condițiile actuale de piață”, precizează agentul imobiliar Victor Cernomorcenco.
Chiriașii aleg preponderent să arendeze un apartament pentru o perioadă de un an. Această perioadă de timp este cel mai des menționată la semnarea contractului dintre client și proprietar.
În cazul în care vor crește prețurile de vânzare-cumpărare a apartamentelor, va crește și prețul pentru chirie. Experții imobiliari încurajează oamenii mai degrabă să procure un apartament, decât să îl închirieze, iar dacă nu au toată suma adunată, să aleagă un credit imobiliar, implicit prin programele guvernamentale Prima Casă sau Prima Casă Plus.