Vera Jilenco, o femeie de 77 de ani din orașul Orhei, își crește singură nepotul de 12 ani. Fiica ei, dar și tatăl băiatului nu contribuie deloc la creșterea și întreținerea copilului, susține femeia. Vera mai spune că vrea ca cei doi să fie decăzuți din drepturile părintești, întrucât mama copilului duce un mod de viață deplorabil și iresponsabil, iar tatăl lui nu plătește pensia alimentară, deși există o decizie judecătorească în acest sens.
Într-un reportaj realizat de Life Moldova, femeia își acuză fiica că și-a lăsat copiii în voia sorții, asta după ce Ludmila l-a cunoscut pe tatăl celui de-al doilea copil al său, transmite Știri.md.
Bătrâna a povestit că fiica ei a avut mai multe încercări de a-și reface viața. La un moment dat, Ludmila a crezut că și-a găsit un bărbat potrivit. Aceasta și-a lăsat copilul în grija lui și a plecat în Federația Rusă.
„Urma ea aici să trăiască. Când cu unul, când cu altul, eu zic: Ce înseamnă asta? Ea a găsit gazdă, chiar aici peste două case. Și s-a dus acolo. A trăit cu unul, apoi cu altul, apoi cu al treilea - Valodea. El (n.r. - copilul) îi spunea chiar tata. Apoi s-a dus la Belgorod. Ea a avut și niște neplăceri, am fost chemată și eu la Poliție”, povestește Vera.
Deși bărbatul ar fi trebuit să aibă grijă de copil, bătrâna spune că i s-a părut suspect că, de fiecare dată când se ducea să-l viziteze, el dormea. După cum s-a aflat ulterior, bărbatul îi dădea minorului somnifere.
„Când am aflat asta, i-am sunat fiicei și i-am spus să vină acasă că prăpădește copilul”, spune femeia.
Vera Jilenco își amintește că atunci Ludmila a venit de urgență acasă, dar a ascuns că are tuberculoză. La scurt timp și copilul s-a îmbolnăvit. Din cauza problemelor de sănătate, copilul nu a mai făcut față programului școlar. Iar alcoolul, murdăria și prietenii fiicei sale au făcut-o pe femeie să-i interzică nepotului să mai plece la mama lui.
„În clasa a II-a nu l-am putut da, pentru că nu știa nimic. Am rugat la școală și am spus că eu mă ocup de el și l-au primit. Vineri după-amiază, după școală, se ducea la dânsa (n.r. - la mamă) acolo pentru weekend și venea așa murdar, așa puturos, că nu puteai respira lângă el. Acolo la ea se bea, se fumează, vin prieteni, vin vecini și fac treaba și mare, și mică în căldare. Doamne, ferește ce era! Așa că am luat băiatul cu totul și nu îi permiteam să plece sâmbăta și duminica acolo”, mărturisește Vera.
În cadrul reportajului, bătrâna a mai spus că niciunul dintre părinți nu ajută copilul financiar.
Jurnaliștii Life Moldova au aflat de pe portalul instanțelor că Alexandru Gadjalov, tatăl biologic al băiatului, a fost învinuit în luna aprilie 2021 de faptul că se eschivează de la achitarea datoriei acumulate pentru plata pensiei de întreținere în beneficiul Ludmilei Oleinic, mama copilului. Bărbatul a declarat că nu a achitat pensia de întreținere pentru că nu a lucrat și nu avea surse de venit.
Bunica băiatului mai spune că de jumătate de an nu mai poate lua nici ajutorul social, întrucât cardul bancar pe care sunt transferați banii se află la Ludmila, care refuză să-l dea.
„Tatăl niciodată nu a plătit alimente. Nicio lună. Și eu singură, așa cum trăim. Dar pensia nu-mi ajunge. Pentru că el acuș vrea și cireșe, și căpșuni, și apoi vor apărea alte fructe și legume, și trebuie să-i iau copilului. Ea dacă nu a lucrat nu are pensie, are numai o indemnizație de circa 1.600. De la protecția socială are și pe el, și pe ea. Cardul pe care ea primea banii era la mine. În ianuarie s-a dus băiatul să primească pensia, iar aparatul nu voia să elibereze cardul, deja de câteva ori s-a întâmplat. I-am spus ei că trebuie să se ducă și să ia un nou card. Ea s-a dus, l-a luat și nouă nu ni l-a dat, și nicio copeică nu ne-a dat”, spune femeia.
Vera Jilenco mai menționează că l-a contactat pe tatăl băiatului și l-a rugat să se dezică de drepturile părintești. Acesta a refuzat categoric, fără să-i dea vreo explicație sau să-și asume cheltuielile pentru întreținerea lui.
Echipa Life Moldova a mers și la Ludmila Oleinic, care are 50 de ani și locuiește la un kilometru distanță de mama sa. Ea a spus jurnaliștilor că o duce greu, iar sănătatea nu-i permite să facă față treburilor din jurul casei. Aceasta nu trăiește singură, ci cu concubinul ei.
„Am doi băieți de la doi bărbați diferiți. (...) Bărbatul ăla nu plătește alimente. Spune că nu e copilul lui. Acum băiatul trăiește la bunica, în vacanță. La mine pică podul în verandă. El mă vizitează o dată pe săptămână. Dar bunica nu dă voie”, spune Ludmila.
O discuție a avut loc și cu Alexandru Gadjalov, tatăl copilului. Acesta spune că a avut o relație de lungă durată cu Ludmila, dar nu au fost niciodată căsătoriți oficial. Bărbatul mai zice că s-a despărțit de Ludmila din cauza infidelității ei, ceea ce îl face să creadă că băiatul nu este al lui.
„Eu trebuia să fac un test ADN să fiu încrezut că copilul este al meu. Ne-am despărțit foarte prost. Am prins-o pe ea în casa mea, în patul meu, cu un alt om. Mulți ani i-am ajutat așa, fără alimente, nu s-a luat în considerare ajutorul acela. Ea a încercat să mă decadă din drepturile părintești, dar nu i-a reușit. Judecata nu a aprobat, a fost hotărârea ca să rămână copilul să-l cresc cu soția actuală. Dar ei îl ascundeau, nu-mi dădeau voie să-l văd. Eu întrețin încă patru suflete, inclusiv un copil de cinci ani. Și plus trebuie să ajut și aici”, explică Alexandru.
Ludmila a mai spus jurnaliștilor că dorește ca tatăl copilului să plătească pensia alimentară, iar băiatul să locuiască cu ea.
Life Moldova a cerut și părerea unui psiholog și a întrebat cum poate fi afectată starea psihologică a unui minor aflat în asemenea circumstanțe.
„Pentru băiețel, dar și pentru fetițe, însă pentru băieței mai ales, trădarea este mult mai profund simțită din partea mamei. Dacă nu va avea un suport psiho-emoțional foarte bun, el va dezvolta sentimentul sau chiar complexul de abandon. Că eu am fost trădat, abandonat, că eu nu sunt suficient de bun pentru a fi ales, că eu nu sunt suficient de bun pentru a fi iubit de către mama mea. Și într-o formă, când sunt adulte, aceste persoane, de exemplu, pot trăi în relații de abuz sau pot trăi într-o relație nefericită din frica să nu mă abandoneze partenerul. Evident că ar putea să se dezvolte niște forme de adicție, din necesitate. Atât de mare este durerea, că la vârsta adolescentină, cel mai des, că atunci suntem cei mai predispuși spre astfel de comportamente, ar putea să înceapă să consume alcool sau droguri, ceea ce să sperăm că nu este cazul nostru. Copilul ar fi bine să fie iubit cu adevărat de către bunica lui sau de către persoana care-l îngrijește”, explică psihologul Daniela Feldman.
Totodată, avocatul Vladislav Ciobanu-Nițuleac a analizat declarațiile Verei Jilenco. Acesta a venit cu recomandări, iar prima ar fi ca bătrâna să preia tutela băiatului.
„Bunica trebuie să se adreseze și să-și înregistreze o tutelă pe copilul ăsta, reieșind din faptul că mama duce un mod de viață destrăbălat. După care, cu tutela respectivă se duce la bancă pentru a anula cardul pe care îl deține mama și folosește banii respectivi. Banca îi eliberează un alt card bancar pentru ajutorul social. Dacă ea încearcă să-i lipsească pe ambii de drepturile părintești, ea trebuie să fie subiect. Iar pentru asta trebuie să ai tutelă”, explică avocatul.
Cu privire la neachitarea pensiei alimentare de către Alexandru Gadjalov, avocatul afirmă că este un motiv temeinic pentru Vera Jilenco de a depune o plângere la Procuratură pe numele lui.
„Doamnei Vera îi zic în felul următor: să meargă să depună cerere la Primăria Orhei, prin care să-i fie instituită tutelă. Cu tutela se duce și scoate hotărârea judecătorească în care este indicată pensia alimentară, să se ducă la executorul judecătoresc și să-l întrebe de ce nu execută hotărârile. Erau perioade când puteai să te joci cu hotărârile judecății, că nu lucrezi nicăieri, nu plătești, nu știu ce, nu știu cum. La momentul de față există o prevedere legală în Codul penal cu privire la neexecutarea hotărârii judecătorești. Și tatăl copilului săvârșește fapta asta”, menționează avocatul.
Vera Jilenco a aflat despre recomandările avocatului și spune că va continua să lupte pentru a-i asigura nepotului un trai decent.