mamaplus

Atenție la ambrozie – un pericol real pentru sănătate!

-
//
09.08.2024

În luna august, multe persoane se confruntă cu alergii din cauza ambroziei. În ultimii ani, alergia la această plantă a devenit o importantă problemă de sănătate, atât din cauza agresivității cu care se manifestă în unele cazuri, cât și a numărului în creștere a persoanelor care suferă de alergie la această buruiană, informează unica.md.

mamaplus

Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic. Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing.

Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Câteva sfaturi pentru a diminua din gravitatea simptomelor:

 

  • reduceți perioada aflării în aer liber între orele 10:00 și 15:00, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;
  • faceți duș și schimbați-vă hainele după ce veniți de afară;
  • țineți ferestrele închise atât acasă, cât și la serviciu, în mașină;
  • luați medicația necesară contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;
  • spălați-vă frecvent pe față și pe mâini;
  • purtați ochelari de soare pentru a împiedica un contact prelungit al polenului cu zona ochilor;
  • implicați-vă activ în nimicirea ambroziei până la înflorire, etc.