mamaplus

Autorităţile europene aprobă un nou vaccin anti-covid

-
//
28.06.2024

Compania americană Pfizer şi partenerul său german BioNTech au anunţat joi că au primit un aviz pozitiv din partea unui comitet de experţi din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) pentru un nou vaccin adaptat împotriva unei subvariante de coronavirus, în contextul în care mai multe ţări europene se confruntă cu o recrudescenţă a pandemiei de COVID-19, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

mamaplus

“Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat autorizarea lansării pe piaţă a vaccinului monovalent anti-COVID-19 adaptat la subvarianta Omicron JN.1”, care va putea fi administrat “persoanelor cu vârste de peste şase luni”, au anunţat cele două companii farmaceutice într-un comunicat de presă comun.

Noi subvariante ale coronavirusului, toate făcând parte din linia Omicron JN.1, se răspândesc în prezent în mai multe ţări, inclusiv în Franţa, într-o perioadă în care o scădere imunitară este constatată în rândul populaţiei, iar vaccinurile existente nu furnizează o reacţie adaptată.

Comisia Europeană, care se ocupă de autorizarea medicamentelor, se aliniază în general cu recomandările formulate de EMA într-un interval de două luni.

Gigantul american Pfizer şi compania germană BioNTech au dezvoltat începând cu primul val de COVID-19, în 2020, un vaccin bazat pe ARN mesager, o moleculă ce permite organismului uman să creeze proteine virale care declanşează apoi o reacţie imunitară.

Această tehnologie inovatoare a devenit foarte repede dominantă în campaniile de vaccinare anti-COVID-19 din ţările occidentale datorită eficacităţii sale ridicate.

Pfizer şi BioNTech au anunţat că au început deja să producă vaccinul creat împotriva variantei Omicron JN.1 pentru a putea să aprovizioneze ţările din UE până la începutul următorului sezon toamnă-iarnă 2024-2025, când cererea de vaccinuri ar trebui să crească.

În acelaşi timp, cei doi parteneri au precizat că au depus o cerere similară de autorizare şi la Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite.