Patru dintre cei mai talentați elevi ai Republicii Moldova vor reprezenta Republica Moldova la Olimpiada Internațională de Lingvistică (IOL).
Olimpiada, în acest an, se va desfășura în Brazilia, Brasil, potrivit rezultatelor la Olimpiada de Lingvistică Asia – Pacific (APLO), anunțate, pe data de 21 aprilie 2024, de organizatorii competiției la nivel național, pe pagina de Facebook - „OLRM - Olimpiada de Moldova”, etapă premergătoare competiției internaționale, transmite Știri.md.
La etapa APLO au participat 20 de elevi, primii 4, cei nominalizați, formează lotul național care se califică, potrivit regulilor de concurs. Astfel, medalia de bronz a fost obținută de Tărâță Daniela, elevă a Liceului Teoretic „Orizont”, filiala Ciocana.
Tcaci Vanessa, elevă a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, Macari Alexandru, elev al Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” și Ostalep Valeriu, elev al Liceului Teoretic „Orizont”, filiala Ciocana, au primit mențiune.
Acești elevi s-au distins prin performanțele obținute la Olimpiada Națională de Lingvistică „Eugen Coșeriu”, care a fost organizată, la 16 martie 2024, de Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova și Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” din București.
Competiția națională, structurată pe trei niveluri de dificultate, a provocat elevii din ciclurile gimnazial și liceal, de la toate unitățile de învățământ din Republica Moldova, indiferent de limba de școlarizare, să descopere și să înțeleagă algoritmii lingvistici, având oportunitatea, în acest fel, să-și dezvolte competențele de comunicare lingvistică.
Olimpiada a avut drept obiectiv general stimularea interesului pentru lingvistică atât în rândul elevilor, cât și al cadrelor didactice, urmând modelele internaționale consacrate ale acestui tip de competiție.
Felicităm câștigătorii și le dorim succes la etapa finală din 23-31 iulie, când vor avea ocazia să-și etaleze și să-și consolideze cunoștințele lingvistice, promovând în același timp cultura și valorile lingvistice ale Moldovei.
IOL încurajează creativitatea și imaginația și ajută participanții să-și dezvolte abilitățile de analiză a limbii și de rezolvare a problemelor. Prin promovarea conștientizării și înțelegerii diverselor culturi și istorii, competiția joacă un rol vital în formarea viitorilor experți în lingvistică.