Medicii din Gaza spun că pacienții care sosesc la spitale dau semne de boală cauzate de supraaglomerare și igienă precară, după ce peste 1,4 milioane de oameni au fugit din casele lor în adăposturi temporare.
„Aglomerația de civili și faptul că majoritatea școlilor sunt folosite ca adăposturi găzduiesc o mulțime de oameni, ceea ce este un teren propice pentru răspândirea bolii”, a declarat Nahed Abu Taaema, medic de sănătate publică la Spitalul Nasser din Khan Younis, transmite adevarul.ro.
În condițiile în care toate spitalele rămân fără combustibil pentru generatoare, medicii au avertizat că echipamentele critice, cum ar fi incubatoarele pentru nou-născuți, riscă să se oprească.
Ministerul Sănătății condus de Hamas a declarat că 40 de centre medicale și-au suspendat activitatea într-un moment în care bombardamentele și deplasările pun o presiune enormă asupra sistemului.
Un spital privat, cel mai mare din nordul Gazei, a oprit totul, cu excepția ultimelor departamente vitale, cum ar fi Unitatea de Terapie Intensivă.
„Noaptea este frig și nu sunt suficiente pături”
Singurul alt spital care deservește încă pacienți în nordul Gazei, Spitalul Beit Hanoun, și-a oprit activitatea marți din cauza bombardamentului intens al orașului, a declarat Ministerul Palestinian al Sănătății.
„Dacă spitalul nu primește combustibil, aceasta va fi o condamnare la moarte împotriva pacienților din nordul Gazei”, a declarat Atef al-Kahlout, directorul spitalului.
În adăposturile temporare în care palestinienii strămutați se înghesuie cu familiile lor, sperând să fie protejați de bombe, oamenii încep să sufere de dureri de stomac, infecții pulmonare și erupții cutanate, a spus Abu Taaema de la Spitalul Nasser.
"Este cald în cort sub soarele amiezii și sunt insecte și muște... Noaptea este frig și nu sunt suficiente pături pentru toată lumea. Copiii sunt bolnavi cu toții", a spus Sojood Najm, o femeie care stă la un adăpost ONU.
„Vreau să mă uit la ea cât de mult pot”
Ea a fugit de acasă împreună cu soțul și cei trei copii, iar acum locuiesc într-un cort de nouă zile, neputând să facă baie.
Proprietarul unei farmacii a spus că au mai rămas puține magazine deschise. Oamenii au stocat medicamente fără prescripție medicală, dar există îngrijorări că tratamentele pentru boli cronice s-ar putea epuiza.
În timp ce preocupările privind sănătatea cresc, bombardamentul din ce în ce mai intens provoacă cele mai multe suferințe în Gaza.
După un atac aerian în Khan Younis, Abdallah Tabash și-a ținut fiica moartă, pe Sidra, la piept, refuzând să-i dea drumul „Vreau să mă uit la ea cât de mult pot”, a spus el.
Gemenii Wateen și Ahmed și-au pierdut mama într-un atac aerian israelian în Khan Younis, iar copiii de 14 luni sunt acum despărțiți, unul fiind în spital, iar celălalt în grija unei mătuși.
Mama lor, Amal Abu Mkheimar, a fost ucisă în timp ce îl alăpta pe Ahmed, corpul ei protejându-l de cele mai grave explozii, în timp ce Wateen a suferit arsuri pe corp.
"Ahmed este acasă, dar îi lipsește sora lui. Plânge tot timpul. Se spune că gemenii se simt unul pe celălalt", a spus mătușa lui, Alaa Abu Mkheimar.