Cum să ne protejăm copiii de libațiile alcoolice? Unii părinți consideră că este mai bine să le ofere copiilor să guste acasă băuturi alcoolice și să le spună, din start, despre efectele secundare, pentru ca copiii să nu guste aceste licori singuri în compania semenilor. Alții sunt categoric împotriva degustărilor în comun a băuturilor alcoolice. Este timpul să aflăm opiniile diferite. Cititorii Mamaplus.MD au răspuns la o întrebare foarte simplă: ”la ce vârstă i-ați dat copilului să guste alcool?”.
Nadejda Baitoi(director creativ în cadrul unei agenții de publicitate) |
Copiii mei au 13 și, respectiv, 15 ani. Eu nu le dau să guste alcool și consider că până la vârsta de 17 – 18 ani nici nu le voi propune acest lucru. Datorită acestor ”lecții cu bune intenții” eu am început să fumez. Cred că asta face rău. Adevărat că de fumat, Sava Domnului, m-am lăsat, însă, mai bine nici nu încercam.
Alexandru Șișchin(actor, show-man) |
Copilul meu nu a gustat alcool niciodată în viață… la fel stau lucrurile și cu țigările. Totul depinde de dorința omului. Dacă el va vrea să bea, va bea neapărat. ”Degustațiile”, în acest caz, sunt de prisos.
Oleg Țopa(om de afaceri) |
Am servit fiul de 15 ani cu 50 gr de whiskey și cola în ajun de Anul Nou. Însă eu susțin decizia Ministerului Sănătății sovietic, care spune că nu este nici un rost să servești minorii cu băuturi alcoolice. Nu trebuie de ignorat faptul că alcoolul poate provoca dependență.
Lilia Șolomei(interpretă de operă) |
Eu personal consum rar alcool. Copilul meu are doar 13 ani, consideră că este devreme, în general, să abordez asemenea subiecte.
Pavel Duganov(moderator de ceremonii) |
Fiul locuiește și învață în America, dar acolo consumul de alcool până la vârsta de 21 de ani este interzis. De aceea, pentru prima dată am servit alcool împreună cu fiul în ziua când a împlinit majoratul. Însă, asta deloc nu înseamnă că feciorașul nu a gustat alcool mai devreme. Rapperii așa sunt…
Vasile Caciur(om de afaceri) |
Nu țin minte ziua și ora exactă când copiii mei au fost interesați de băuturile pe care le servea tata și m-au rugat să le permit să guste. Dar țin minte bine că le-am permis să guste! O porție de alcool din mâna părinților contribuie la satisfacerea curiozității și cercetarea calităților gustative. Însă sticla de Roz de masa, băută în copilărie în compania a doi prieteni, a dus la faptul că noi nu am studiat calitățile gustative, ci metodele de înlăturare a reacției oribile pe care le-au avut stomacurile noastre de doar 14 ani! Eu consider că băuturile trebuie să fie gustate și nu trebuie să se accentueze mare atenție asupra acestui fapt. În acest caz, curiozitatea, cel mi probabil, va rămâne curiozitate. Vin, eu nici până în ziua de azi nu mai servesc…
Roza Antipova(deținătoarea unui salon de frumusețe) |
În familia noastră, subiectul alcoolului nu este actual. Există alcool pe masă doar de sărbători. În copilărie, nici măcar nu am încercat să fac asemenea experimente cu fiicele.
Valentin Rotaru(regizor) |
La vârsta de 12 ani, i-am dat să guste 20 de grame de vin. Nu i-a plăcut. Poate și pentru că, încă, la vârsta de 7 ani, fiind la o nuntă, fiul a confundat paharul cu apă cu un pahar cu vin alb. În familia noastră, de la 15 la 20 de ani, noi ciocneam bocale cu șampanie sau vin pur simbolic de sărbători. Odată, prietenii l-au invitat pe fiul meu, care avea atunci 16 ani, să bea bere. După lungi dezbateri în familie, el a învățat să refuze amabil prietenilor și colegilor de școală, mai târziu a învățat să selecteze prietenii, care aveau doar asemenea interese.
Liusea Tihman(interpretă) |
La 16 ani, i-am turnat personal fiicei puțin vin, am așezat-o alături și i-am povestit totul despre alcool. Opinia mea este următoarea: părinții trebuie să le dea copiilor să guste alcool pentru ca aceștia să înțeleagă ce este asta și să conștientizeze norma. Fiica are acum 18 ani și nu servește…
Marcel Bejan(medic obstetrician-ginecolog) |
Cel mai mare (care are acum 19 ani), când avea 16 ani, se uita insistent la un bocal de șampanie în timp ce stăteam la masa de sărbătoare. Observând această privire, l-am întrebat dacă nu vrea să guste? El m-a întrebat dacă se poate, la care eu am răspuns că el decide asta pentru sine. După o înghițitură a spus că nu înțelege cum putem servi așa ceva. Toți au râs, eu i-am explicat că gustul alcoolului de calitate vine cu vârsta. Dacă e să servești, doar băuturi selecte și întotdeauna trebuie să știi măsura. Din câte știu eu, acum, rar servește bere în compania prietenilor.