Egale în drepturi, dar totuși discriminate și umilite atunci când sunt în căutarea unui job sau au ajuns în momentul în care le este calculată pensia. Deși nu este un fenomen generalizat, angajarea rămâne în Republica Moldova un teren plin de abuzuri și obstacole pentru femei. În Republica Moldova, nouă din zece femei cu copii sub vârsta de trei ani stau acasă, deși Codul Muncii prevede îndrumări clare privind modalitățile flexibile de muncă, însă respectarea acestora rămân la discreția angajatorului.
Doar patru din zece femei cu copii de vârste cuprinse între 0 și 6 ani sunt angajate, în timp ce 59,5% din femeile fără copii sunt încadrate în câmpul muncii, arată datele prezentate de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova).
Alexandra s-a mutat cu traiul la Chișinău. Este mamă a trei copii cu vârste între 5 și 14 ani. A făcut studii în economie. A fost la opt interviuri de angajare, fără niciun rezultat.
„După concediul de îngrijire a copilului, am hotărât să revin la muncă, adică să-mi caut din nou un loc de muncă. Și m-am întâlnit cu un fenomen destul de alarmant. Practic la toate opt interviuri la care am fost invitată am fost întrebată câți copii am, în special numărul copiilor minori, câți ani are cel mai mic și dacă se îmbolnăvește are cine sta cu el? Bineînțeles că are cine sta cu el. Eu voi sta cu el. Sunt mama lui. La o bancă comercială am fost întrebată: În caz că de mâine se închid iarăși școlile și grădinițele din cauza pandemiei, ce fac eu cu copilul meu de doi ani? Mi s-a zis în față: Mie îmi trebuie un angajat care indiferent de situația din țară să fie la lucru zi de zi”, a mărturisit Alexandra.
Tânăra mamă s-a reprofilat în domeniul IT, unde nimeni nu a întrebat-o dacă are sau nu copii minori. Lucrează de aproximativ un an. Are grafic de muncă flexibil.
Ian Feldman: La interviul de angajare testați-mi capacitățile profesionale, dar nu altceva
„În Republica Moldova, încă se mai întreabă direct dacă ai sau nu copii, ceea ce este o întrebare interzisă într-un interviu de angajare. Câți copii ai, câți ani au copiii și mai ales întrebarea angajatorului dacă planifici să ai copii, asta în general e hilar. Uneori planifici, alteori nu. Uneori se mai schimbă situația pe parcursul vieții. Situațiile când se cer aceste informații reprezintă discriminare în câmpul muncii”, a declarat Ian Feldman, președintele Consiliului de Egalitate.
Președintele Consiliului de Egalitate îndeamnă femeile să-și apere drepturile chiar la interviul de angajare, spunând că: „Întrebarea pe care mi-o adresați nu este ok. Nu puteți să mă întrebați așa ceva pentru că ține de viața mea privată. La interviul de angajare puteți să-mi testați capacitățile profesionale, dar nu altceva”.
Femeile care au simțit că sunt discriminate în câmpul muncii și față de care s-au întreprins acțiuni care contravin legislației muncii pot apela după ajutor la Consilul de Egalitate, la Inspecția Muncii și instanțele de judecată.