Duminica iertării, ultima zi a săptămânii Maslenița, care precedă Postul Paștelui. În acest an, Maslenița a început pe 16 februarie, respectiv, pe 22 februarie este marcată Duminica iertării.
Duminica iertării: tradiția sărbătorii
În literatura bisericească nu se întâlnește cuvântul ”maslenița”. Denumirea religioasă a sărbătorii este Duminica lăsatului sec de brânză. Creștinii nu percep sărbătoarea ca pe un motiv de a mânca clătite în exces, ci mai mult din punct de vedere spiritual. Potrivit canoanelor religioase, principala semnificație a acestei săptămâni este iertarea supărărilor, pocăința, împăcarea cu rudele și apropiații. În ceea ce privește sărbătorile populare, care-și au începuturile în credințele păgâne, Biserica recomandă creștinilor să respecte măsura distracțiilor. Cum se întâmplă destul ne des, ne reușește să facem un tot întreg din două contradicții, de aceea este absolut logic că după un șir de distracții savurarea clătitelor, Maslenița culminează cu Duminica iertării.
Duminica iertării: ritual
În toate bisericile se țin slujbe speciale – slujitorii bisericilor și enoriașii își cer unul altuia iertare pentru ca să intre în Postul Mare cu sufletul curat și împăcat. În această zi se cuvine să cereți tuturor iertare pentru supărările pe care le-ați fi putut aduce în timpul anului. Iertarea se cere în felul următor: ”Mă rog de mă iartă”, iar răspunsul trebuie să sune așa: ”Domnul să te ierte”. În această zi se iartă toate supărările. De asemenea, în această zi, rudele se duc la mormintele raposaților unde lasă blinii.
Duminica iertării: semnificația
Această zi simbolizează încetarea tuturor distracțiilor și este prevăzută pentru intrarea creștinilor în Postul Mare care este cel mai strict.