Veșnica întrebare a tuturor mamelor: ce să le dau copiilor să mănânce ceva gustos, dar și mia important – sănătos. Redactorul revistei ”Просто и Вкусно”, Olga Bux, mama a două fetițe extraordinare – Eva și Ana ( d4 și 6 ani), cu mare plăcere va împărtăși cititoarelor Mamaplus.MD viziunile sale în ceea ce privește aspectele gastronomice.
Pe cât de diferite sunt preferințele gastronomice ale fetițelor?
Total diferite! Chira și în ceea ce ține de suc – una bea suc de mere, cealaltă – de persic. Una mănâncă morcovi, cealaltă – curmale nu este imposibil să fie invers. Aceeași istorie e cu micul dejun, prânzul și cina, totul este diferit: una mănâncă supă, cealaltă – salată.
Cine face mai multe capricii pe plan culinar, le puteți convinge să mănânce ceva dând sora drept exemplu?
Eva, tot timpul face capricii, chiar dacă-i place mâncarea – este un fel de ritual înainte de mâncare. Cu ajutorul exemplelor le pot convinge doar să privească desene animate. Nu le mai pot cumpăra cu asemenea trucuri.
Ce e de făcut dacă copilul refuză să mănânce bucatele preparate? Răsfățat sau impus?
Nu de hrănit, va flămânzi și va mânca singur.
Cum se dozează dulciurile în familia dumneavoastră?
Foarte sever! Mă strădui să nu le dau mai mult de trei bomboane pe zi și, întotdeauna, după mâncare. Ele cunosc regula dar nu tot timpul o acceptă. Eva poate mânca doar bomboane, poate să găsească o bomboană, se ascunde undeva și o mănâncă. Eu aflu despre asta doar după ce o văd cu fața murdară de ciocolată.
În opinia dumneavoastră, de la ce vârstă fetițele trebuie învățate să gătească?
Măcar și la trei ani, aici totul depinde de cât de pregătită este mama, pentru că, atunci când copiii gătesc, bucătăria este întoarsă cu susul în jos. Se poate începe de la biscuiți, salate, cocktailuri din suc și fructe, pizza. În scopuri educative, copiilor li se poate arăta cum se coace pâinea. Fiica mai mare, de o săptămână este sub impresii după ce a copt pâine, pentru că, după ea, pâinea se cumpără nu se coace.
Ce rețetă de desert pentru copii ați propune mămicilor care citesc acest interviu?
Se poate scoate miezul din măr, să iasă un fel de cupă unde se pune înghețată iar de asupra se rade ciocolată prin rozătoare.
Recomand iaurturile. Sunt sute de rețete de checuri care se potrivesc de minune copiilor și, de multe ori, puteți ascunde acolo produse pe care copilul nu le mănâncă, de exemplu, morcov sau nuci.
Gătiți pentru mai mult timp înainte?
Îmi plac asemenea bucate, ele îmi economisesc timpul și forțele pe parcursul săptămânii.
De la ce vârstă ați permis copiilor să utilizeze tacâmurile pentru maturi?
Ele și acum au toate tacâmurile pentru copii.
Este importantă eticheta pentru copii?
Totul depinde de cât de departe mergi. Evident, este important ca cei mici să nu scuipe la masă, însă, nu este cea mai importantă ocupație pentru copii să mănânce cu furculița și cuțitul.
Ce produse nu le considerați a fi pentru copii și intenționați să le introduceți în rația alimentară mai târziu, atunci când fetițele vor mai crește?
Ciupercile, apa dulce carbogazoasă, chipsurile, conservele, baconul, salamurile grase.