După apariția în spațiul public a informațiilor privind depistarea vibrionului holeric în râul Nistru, Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează că, anual, în perioada lunilor mai –septembrie, monitorizează evoluția procesului epidemic la holeră și alte boli diareice acute în scopul depistării precoce a semnelor de agravare a situației epidemiologice, în rândul populației și în obiectivele mediului ambiant (râuri, lacuri, iazuri etc.).
Conform datelor investigațiilor efectuate în perioada 30.05.2022 – 19.06.2022, nu a fost confirmat rezultat pozitiv la Vibrionul holeric (O1, O139) în nicio probă din cele supuse examenului bacteriologic, se arată într-un comunicat ANSP.
În primele trei săptămâni de monitorizare, din obiectivele mediului ambiant au fost prelevate 139 de probe de apă, în 9 dintre acestea fiind depistat Vibrionul Cholerae non O1 (neholerigen), care nu cauzează holera, dar poate provoca boli diareice, care se pot manifesta și prin izbucniri de toxiinfecții alimentare.
Menționăm că Vibrionul Cholerae non O1 (neholerigen) este identificat în obiectivele de mediu, în fiecare an, pe parcursul sezonului estival, la efectuarea investigațiilor în zonele de recreere. În baza rezultatelor de supraveghere, autoritățile întreprind măsuri profilactice și antiepidemice în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate, inclusiv amenajarea corespunzătoare a zonelor de agrement și asigurarea respectării regulilor de igienă de către populație.