Epuizarea parentală sau burnoutul parental este o stare psihologică de disconfort cronic extrem, caracterizat de pierderea împlinirii parentale și distanțarea emoțională față de copii. În zilele noastre, există o mare presiune asupra părinților. Așa-zisul parenting pozitiv cere ca aceștia să aibă grijă de copiii lor cu un nivel de implicare mai mare. Existența rețelelor de socializare, pe care putem vedea tați și mame care par să trăiască într-o lume fantastică și roz, nu a făcut decât să afecteze și mai mult sentimentul de nemulțumire pe care mulți părinți îl au față de viața lor reală.
Majoritatea părinților știu ce este stresul parental. Copiii oferă un nivel mare de satisfacție și împlinire personală, dar pot crea și momente foarte stresante. Părinții învață să facă față acestor momente specifice de stres. Cu toate acestea, aproximativ 5% dintre ei ajung să dezvolte sindromul de burnout parental. Acest sindrom se caracterizează printr-o serie de situații, experiențe și emoții precum următoarele:
- Pierderea împlinirii personale ca părinte
- Epuizare extremă
- Distanțarea emoțională față de copii
- Idei de evadare
- Gânduri negative recurente precum „Nu mai suport”, „Nu-mi suport copiii ”
- Experiența parentală ca obligație sau nenorocire
Consecințele vor depinde în mare măsură de durata problemei, de caracteristicile personale și de alți factori. De cele mai multe ori, poate fi vorba despre sentimental de vinovăție și rușine, tulburări de somn, anxietate, dureri de cap frecvente și conflicte în cuplu.
Cum să preveniți epuizarea când sunteți părinți
Așteptări mai mici
Credeți că trebuie să fiți părinți desăvârșiți, oferindu-le celor mici tot ceea ce nu voi nu ați avut, cum ar fi mindfulness pentru copii, șah, cântatul la un instrument, cursurile de vorbire în public sau sporturile de echipă.
Totuși, viața este complexă. Nu este posibil să oferiți întotdeauna tot. Prin urmare, părinții trebuie să învețe să-și ajusteze așteptările în funcție de resursele disponibile.
Nu renunțați
Când suferiți de epuizare parentală, vreți să renunțați și să fugiți departe. Însă, aceasta nu este o opțiune. Nu trebuie să uitați că, de cele mai multe ori, situația se poate îmbunătăți, deși în cele mai stresante momente nu știți ce să faceți.
Important este ca cei mici să nu perceapă că părinții au renunțat, deoarece acest lucru nu va face decât să înrăutățească situația. Un copil care crede că părinților nu le pasă și care se simte abandonat va ajunge să aibă comportamente disfuncționale.
Găsiți propriul spațiu
Este foarte important să găsiți câteva momente pentru sine, mai ales dacă sunteți părinți singuri. Departe de a fi un act egoist, timpul personal ajută la recâștigarea energiei. A avea grijă de voi este cheia pentru a putea avea grijă de ceilalți.
În cazul unui cuplu, este indicat ca ambii părinți să poată petrece timp singuri. Este vorba de timp de calitate pentru a vă deconecta de nucleul familial.
Vorbiți cu cineva în care aveți încredere
Când o persoană suferă de burnout parental, poate crede că este un părinte rău și că nimănui nu i se întâmplă același lucru. Nu este așa.
Există milioane de părinți cu o experiență similară. Împărtășirea preocupărilor cu alte persoane poate alina foarte mult suferința.
Solicitați ajutorul celor din jur
Un lucru care poate funcționa atunci când un părinte este epuizat este apelarea la ajutor extern. Ajutorul poate veni de la prietenii care stau cu copiii într-o după-amiază, de la un membru al familiei care petrece weekendul cu ei sau de la o bonă angajată. Cererea de ajutor ne ajută să nu ne simți singuri. Prin urmare, este o strategie de luat în considerare.