Dacă aveți senzația că cei mici cresc prea repede şi nu mai apucați să vă bucurați îndeajuns de copilăria lor, să ştiți că nu vi se pare. Pubertatea timpurie e un fenomen global, iar medicii din întreaga lume caută explicații pentru schimbările prin care trec copiii. Studiile din ultimele decenii arată că, la fiecare 10 ani, pubertatea începe cu 3 luni mai devreme.
Mai vizibilă și cu manifestări mai frecvente în rândul fetelor, pubertatea timpurie poate fi diagnosticată din timp, dacă apelăm la ajutorul specialistului.
”Ar trebui să ne îngrijorăm, dacă apar asemenea semne, la copiii noștri mai devreme de 8 ani de zile la fetițe, sau de 9 ani la băieți, iar părinții ar trebui să supravegheze ce se întâmplă cu copiii lor. Iar punctele cheie unde ar trebui să fie mai atenți ar fi glanda mamară și părul pubian.”, susține Dr. Dominic Iliescu, specialist ginecologie.
Care sunt cauzele ce duc la pubertatea precoce
Deşi nu avem studii care să stabilească clar cauza apariției pubertății la vârste nefiresc de fragede, specialiştii spun că sunt factori care predispun copilul la risc. Obezitatea, sedentarismul, hrana procesată și plină de e-uri dăunătoare, excesul de carne de pui din comerț pot duce la dezechilibre hormonale și metabolice care îi pot face pe copiii să ajungă la pubertate chiar și la 6 - 8 ani. În lipsa unui suport emoțional adecvat, începe un lanț al slăbiciunilor.
”Copilul este supus unor excese prin care încearcă să își răspundă întrebărilor. Consum de substanțe: alcool, tutun, droguri. Viața sexuală începe, activarea sexuală precoce implică expunere la infecții de origine sexuală.”, afirmă Cristian Gheonea, specialist pediatrie.
”Aceste cazuri de pubertate precoce au fost asociate cu unele probleme importante ale indivizilor afectați: tulburări psihice, anxietate, depresie și, chiar mai important, cancere. Au o incidență mai mare la vârsta adultă la aceste persoane care dezvoltă pubertate precoce.”, a mai adăugat Dr. Dominic Iliescu, specialist ginecologie.