La unele fete încep să dezvolte sânii încă de la vârsta de 6 sau 7 ani. Această problemă i-a determinat pe cercetători să studieze rolul obezității, chimicalelor și stresului. Deși este dificil să distingem cauza și efectul, pubertatea precoce poate avea efecte dăunătoare, în special pentru fete. Fetele care trec prin pubertate devreme au un risc mai mare de depresie, anxietate, abuz de substanțe și alte probleme psihologice, în comparație cu colegii care au ajuns la pubertate mai târziu. Fetele care au menstruația mai devreme pot avea, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân sau uterin la vârsta adultă.
Marcia Herman-Giddens și-a dat seama pentru prima dată că ceva se schimbă la fetele tinere la sfârșitul anilor 1980, în timp ce era director pentru echipa de abuz asupra copiilor la Centrul Medical al Universității Duke din Durham, N.C.În timpul evaluărilor fetelor care fuseseră abuzate, dr. Herman -Giddens a observat că la multe dintre ele începuseră să se dezvolte sânii încă la vârsta de 6 sau 7 ani.
Studiile din deceniile de după au confirmat, în zeci de țări, că vârsta pubertății la fete a scăzut cu aproximativ trei luni pe deceniu din anii 1970. Un model similar, deși mai puțin extrem, a fost observat la băieți.
Obezitatea
„Nu cred că există multe controverse că obezitatea contribuie major la pubertatea timpurie în zilele noastre”, a spus dr. Natalie Shaw, endocrinolog pediatru la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului, care a studiat efectele obezității asupra pubertății.
Totuși, a adăugat ea, multe fete care se dezvoltă devreme nu sunt supraponderale. „Obezitatea nu poate explica toate acestea”, a spus dr. Shaw.
Produse chimice
Ftalații aparțin unei clase mai largi de substanțe chimice numite „perturbatori endocrini”, care pot afecta comportamentul hormonilor și au devenit omniprezente în mediu în ultimele câteva decenii. Dar dovezile că aceștia conduc la pubertate mai devreme sunt neclare.
Într-un articol publicat luna trecută, dr. Juul și o echipă de cercetători au analizat sute de studii despre perturbatorii endocrini și efectele acestora asupra pubertății. Metodele studiilor au variat foarte mult; unele au fost făcute la băieți, altele la fete și au testat multe substanțe chimice diferite la diferite vârste de expunere.
În cele din urmă, analiza a inclus 23 de studii care au fost suficient de similare pentru a fi comparate, dar nu a reușit să arate o asociere clară între orice substanță chimică individuală și vârsta pubertății.
Stresul și stilul de viață
Alți factori pot fi, de asemenea, implicați în pubertatea mai timpurie, cel puțin la fete. Abuzul sexual în copilăria timpurie a fost legat de debutul mai devreme al pubertății. Stresul și traumele ar putea determina dezvoltarea mai devreme sau, așa cum a presupus Dr. Herman-Giddens cu zeci de ani în urmă, fetele care se dezvoltă fizic mai devreme ar putea fi mai vulnerabile la abuz.
Fetele ale căror mame au un istoric de tulburări de dispoziție par, de asemenea, mai susceptibile de a ajunge la pubertate devreme, la fel ca și fetele care nu locuiesc cu tații lor biologici. Factorii stilului de viață, cum ar fi lipsa activității fizice, au fost, de asemenea, legați de schimbările în perioada pubertății.
Și în timpul pandemiei, endocrinologii pediatri din întreaga lume au observat că recomandările au crescut pentru pubertatea mai devreme la fete.
Mai mulți factori contribuie, cel mai probabil, simultan. Și multe dintre aceste probleme afectează în mod disproporționat familiile cu venituri mai mici, ceea ce poate explica parțial diferențele rasiale în debutul pubertății în Statele Unite, au spus cercetătorii.