Inspirată din bucătăria rusească, prăjitura cartof sau „kartoshka” poate fi preparată atât în variante de dulce, cât și de post, fără unt sau lapte. Firește, rețeta poate fi adaptată, în funcție de gusturi: poți folosi miez de nucă, stafide, merișoare, mai mult sau mai puțin zahăr, biscuiți sau pesmet. Cu o aromă îmbietoare de rom și cafea, prăjitura cartof de post va fi pe placul tuturor și este foarte ușor de preparat. Să trecem la treabă!
Macină biscuiții la mașina de tocat carne sau într-un blender. Adaugă miezul de nucă măcinat și coaja de lămâie.
Pune la fiert apa cu zahărul tos, cafeaua și 1 lingură de cacao. Lasă pe foc până atinge punctul de fierbere. Lasă la răcit câteva minute, apoi toarnă lichidul peste amestecul de biscuiți cu miez de nucă.
Amestecă bine până obții o compoziție omogenă, ușor lipicioasă.
Modelează compoziția în palme sub forma unor cartofi.
Amestecă cele 2 linguri de cacao cu o lingură de zahăr pudră. Dă „cartofii” prin acest amestec și ornează-i cu miez de nucă, alune tocate, fulgi de cocos, fulgi de migdale sau doar cu zahăr pudră. Poftă bună!