Încă în primii ani de viață ai copilului, părinții pot observa care sunt activitățile lui preferate și cum îi place să petreacă cea mai mare parte a timpului. Implicarea părinților este primordială, însă nu ar trebui să întreacă anumite limite. Exercițiul principal recomandat de specialiștii în psihologie este să-i lăsați pe cei mici să își aleagă o activitate chiar și atunci când se plictisesc și nu le mai place nimic. Anume în aceste momente creierul copilului învață să genereze idei noi, ceea ce reprezintă o etapă importantă în creșterea și dezvoltarea lui. Haideți să aflăm în continuare ce tipuri de talente pot fi descoperite la cei mici încă de la o vârstă fragedă și cum să le oferim susținerea necesară.

Așadar, iată care sunt principalele tipuri de talente care pot fi observate la copii:

  • verbal - copilul iubește să citească, inventează povești și își exprimă corect gândurile în mod natural;
     
  • vizual – copilului îi plac constructorii, are o memorie vizuală bună și se orientează bine în spațiu;
     
  • matematic – cel mic prezintă un interes sporit față de cifre, numărare și rezolvarea problemelor de logică;
     
  • muzical – îi place să cânte, să danseze, are un auz bun și un simț al ritmului bine dezvoltat;
     
  • sportiv – are o viteză de reacție bună, este rezistent și se descurcă bine cu exercițiile fizice;
     
  • sociabil și comunicativ – are calități de lider în devenire, comunică cu ușurință cu oamenii din jur, vorbește liber și știe cum să fie convingător;
     
  • emoțional – percepe lumea înconjurătoare într-un mod mult mai profund și poate să-și exprime trăirile prin intermediul artei.

Cum să încurajezi copilul să-și dezvolte talentul?

Unica modalitate de a-l ajuta pe cel mic să-și dezvolte creativitatea, imaginația și propriile interese este să-i oferi șansa de a face ceea ce îi place mai mult. Lasă-l să încerce să facă de toate ca să afle ce îi place cel mai mult. În ceea ce privește formarea personalității copilului, Loredana Vlădăreanu, Senior Trainer și Coach Dynamic Learning a dat un exemplu cât se poate de bun:

”Copilul a vrut să facă o operă de artă şi a folosit toate cariocile pe perete, este vesel şi încântat, dar vine mama, se supără cumplit şi îl ceartă că a murdărit pereții. Iar copilul încă nu înțelege de ce. Pentru că el nu are o gândire logică. Adică, nu s-a gândit înainte să pună cariocile pe perete, că ele vor fi greu de şters. De fapt, nici nu s-a gândit că vor trebui şterse. El doar şi-a urmat creativitatea. Iar reacția mamei nu se potriveşte cu filmul lui. Şi este posibil ca această întâmplare să creeze un conflict interior copilului. Va învăța să-i fie teamă să-şi exprime creativitatea sau chiar să se exprime pe sine, adică va deveni mai degrabă introvert ca şi adult. Acesta este doar un mic exemplu, dar pe tot parcursul copilăriei trăim astfel de situații care ne fac să fim astăzi adulții care suntem. Avem trăsături de personalitate, comportamente şi tipare de comportament pe care le-am învățat.”, susține Loredana Vlădăreanu.

Recomandări utile pentru părinți

Personalitatea copilului se construiește prin jocul de sine stătător și activitățile zilnice. Nu încercați să-l etichetați din start pe cel mic, ca fiind ”din domeniul umanitar”, ”are o gândire analitică/logică”, ”gândire matematică„, ”artistă în devenire”. Astfel îi veți limita accesul copilului la alte domenii pe care probabil nu a reușit să le exploreze din plin. Stereotipurile nu ar trebui să facă parte din parentingul modern, iar dorința părinților de a-i oferi copilului toate condițiile necesare pentru autodezvoltare ar trebui să fie mai presus de orice.

Apelați uneori la recompense și laudă, pentru că astfel îl veți încuraja pe cel mic și îi veți transmite un mesaj subtil că este pe drumul cel bun.

Jocurile de memorie, jocurile de societate, activitățile creative și plimbările în natură sunt cele mai bune activități pe care le puteți practica alături de copiii voștri.