O femeie gravidă este mult mai vulnerabilă. Ghețușul – este unul din cei mai periculoși factori pentru o viitoare mamă. Cum să evite căderile și ce trebuie să facă o viitoare mămică, vă spunem în articolul ce urmează.
De ce la femeile gravide este afectată coordonarea
Unei femei gravide îi este foarte dificil să-și mențină echilibrul pe ghețuș. Aceasta se întâmplă din cauza creșterii burticii, care duce la schimbarea centrului de greutate a corpului. Iar pentru a compensa acest lucru, se schimbă postura, astfel încât coloana vertebrală devine mai încovoiată.
Mai mult, sub influența schimbărilor hormonale, excitabilitatea cortexului cerebral se diminuează puțin – în așa fel, natura protejează viitoarea mamă de stresuri. Însă, totodată, aceasta diminuează viteza reacției femeii gravide și o împiedică să se consolideze în situații periculoase. Iată de ce în sezonul rece, gravidele trebuie să fie atente la maxim. Cea mai periculoasă vreme se consideră temperatura aerului de la -5 С0 până la 0 С0, în cazul în care anterior au căzut precipitații. De asemenea, se consideră periculoasă primăvara timpurie, când temperatura aerului ziua este pozitivă, totul se topește, iar noaptea mercurul din termometre coboară sub zero grade, apa îngheață iar străzile se acoperă cu ghețuș.
Tehnica securității
Dacă condițiile meteorologice sunt similare celor descrise mai sus, sau dacă ați fost preîntâmpinate de rude, că afară este ghețuș, străduiți-vă să vă abțineți de la plimbările la aer. Dacă nu aveți posibilitate, ieșiți afară doar în compania unui membru al familiei sau a prietenilor.
Încălțămintea de iarnă a viitoarei mame trebuie să fie cu talpa antiderapantă. Tocul la pantofi sau cizme trebuie să aibă o înălțime de 3-4 cm și nici într-un caz mai mult. Și desigur, dacă încălțămintea are șireturi, înainte de a ieși, asigurați-vă că au fost legate bine. Nici într-un caz nu purtați încălțăminte strâmtă sau îmbrăcăminte neconfortabilă (fuste lungi, pantaloni largi și lungi, pe care puteți să călcați).
Nu purtați genți, mâinile trebuie să fie libere, pentru ca într-un moment critic să vă puteți sprijini de persoana care vă însoțește sau chiar de un trecător din preajmă.
Dacă ați ieșit din casă de una singură și ați simțit, că lunecați, străduiți-vă să vă consolidați la maxim și să cădeți pe o parte – este cel mai sigur pentru dvs., deoarece căderea atât pe fund, cât și pe burtă poate fi periculoasă pentru bebeluș.
De ce este periculos pentru o femeie gravidă să cadă.
Căderea pentru o femeie însărcinată – este o amenințare sigură. Pe lângă riscul complicațiilor obstetricale, mama va fi foarte stresată. În rezultat, în sânge se va arunca o doză mare de adrenalină. Acest lucru provoacă o îngustare a vaselor sangvine, inclusiv a celor, prin care din organismul mamei prin placentă, oxigenul ajunge la făt. În rezultat, va avea loc o hipoxie fetală de scurtă durată. Bebelușul va reacționa la acest stres prin activitate sporită sau dimpotrivă, scăzută. Complicațiile obstetricale pot fi și mai serioase – exfolierea placentei sau scurgerea prematură a lichidului amniotic. Toate acestea se pot întâmpla, în cazul în care femeia a căzut pe burtă iar lovitura a fost foarte puternică. Pericolul este cu atât mai mare, cu cât termenul sarcinii este mai mare.
Bebelușul este protejat
În realitate, în majoritatea cazurilor, femeile gravide care cad se aleg doar cu o sperietură. Lichidul amniotic amortizează suficient lovitura în cazul în care viitoarea mamă cade. În așa fel, însăși natura are grijă de bebelușul aflat în burtica mamei. În special, acest lucru se referă în cazul unui termen mic de sarcină, când bebelușul are suficient spațiu în burtică. Sunt însă cunoscute cazuri, când viitoarele mame cădeau pe burtă în ultimele luni de sarcină, fătul fiind nevătămat. Autorul celor scrise mai sus, este exact un copil, care a trecut printr-o situație similară.
Ce trebuie să faceți în cazul în care ați căzut
În orice situație similară, anunțați neapărat persoanele apropiate și tot în aceeași zi sau cel târziu a doua zi mergeți la medicul care vă supraveghează sarcina. Specialistul va examina uterul, pentru a evita un avort spontan. Iar pentru a fi sigură că bebelușul nu a avut de suferit trebuie să faceți o ecografie și o monitorizare cardio. Când trebuie să bateți alarma
Viitoarea mamă trebuie să cheme ambulanța în cazul în care are următoarele simptome:
- Dureri în abdomen, pe care anterior nu le-a avut;
- Hipertonusul uterului (senzația unei pietre în partea de jos a abdomenului, balonare excesivă);
- Apariția eliminărilor sângeroase din tractul genital;
- Scurgerea lichidului amniotic;
- Schimbarea vizibilă în comportamentul bebelușului (dacă mama simte deja mișcările fetale). În cazul în care, timp de câteva ore după ce ați căzut, nu ați simțit nici o mișcare – mergeți imediat la medic.
Nu trebuie să neglijați câteva sfaturi simple pentru a vă proteja pe sine și copilul dumneavoastră.