Atunci când copilu tău îl ia pe ”NU” în brațe pare a fi destul de dificil să îți păstrezi cumpătul. Cel mai important lucru este să îți dai seama că acest comportament exprimă de fapt nevoia lui de a fi independent, şi nicidecum nu reprezintă un semn de obrăznicie sau încăpățânare. Așadar poți să renunți la luptele de impunere a voinței, pentru că ele nu ajută la nimic, și în locul lor să găsești alte modalități mai benefice de a-l aborda pe cel mic. Uite câteva sugestii referitoare la cum să eviți impunerea cu forța a anumitor reguli:
Nu lua nu-ul copilului prea în serios
Poate ai observat că micuțul spune nu din oficiu la orice propunere, însă de cele mai multe ori refuzurile lui nu sunt definitive şi irevocabile. La această vârstă copilul este uşor impresionabil şi deschis la persuasiune, şi de multe ori este de ajuns să îi prezinți un lucru sau o activitate într-un mod tentant ca să îl faci să şi-o dorească.
Creează situații în care îl laşi pe el să aleagă
La această vârstă, copilul este foarte mândru de el când poate lua singur decizii. Uneori el va fi mult mai deschis să accepte ceva dacă îi oferi sugestia sub forma unei întrebări de tipul vrei asta sau asta? Va trebui să te asiguri că variantele pe care i le propui sunt convenabile pentru tine. Spre exemplu, când vrei să îl scoți la plimbare îl poți întreba: “Să mergem la plimbare în parc sau la locul de joacă?” Copilul va fi mândru că poate alege şi va accepta o variantă care oricum îți convine.
Foloseşte alte cuvinte în locul lui nu
Dacă părinții încep majoritatea propozițiilor cu nu (nu e voie! nu e bine, nu face asta!), nu este de mirare că şi copiii vor folosi foarte des acest cuvânt. Dacă vrei să te dezobişnuieşti de folosirea excesivă a lui nu, trebuie să înveți să transformi propozițiile care îl conțin pe nu în propoziții mai pozitive. Spre exemplu, în loc să spui “Nu alerga”, poți spune “Să mergi încet!”. În loc de “Nu pune mâna!” poți spune “Doar ne uităm, fără să atingem”. În loc de ”Să nu te murdărești!” poți spune “Încearcă să rămâi curat!”
Distrage-i atenția de la obiectele sau acțiunile interzise
De cele mai multe ori copilul se îndârjește să își dorească exact obiectele interzise. În loc să îi spui în continuu că nu e voie sau că nu se poate, distrage-i atenția către alt obiect sau altă activitate mai potrivită. Dacă vrea neapărat o jucărie scumpă din magazin, nu îl refuza, însă arată-te interesat de altă jucărie, care ți se pare mai bună. Interesul tău pentru un obiect i se va transmite şi lui şi în curând el va uita că îşi dorea cu ardoare altceva.
Aceste sfaturi funcționează dacă sunt combinate cu o doză considerabilă de răbdare și diplomație din partea ta. În articolele următoare voi scrie și despre celelalte provocări ale vârstei de doi ani, așa că dă-mi de știre care sunt pentru tine cele mai arzătoare probleme de la această vârstă!