Prima poartă pe care o deschide copilul tău spre lumea mare este grădinița. Este una dintre cele mai importante experiențe de învățare, iar ca părinte, este important să fii la curent cu evoluția sa. Este normal ca părinții să prezinte interes față de ceea ce învață copiii lor și cât de repede învață ceea ce este necesar, pentru un start bun în perioada educațională. Tocmai de aceea, discuția cu educatoarea ar trebui să conțină câteva întrebări de bază.
Cum se descurcă micuțul comparativ cu ceilalți colegi de grădiniță?
Este important să știi dacă al tău copil se descurcă bine în comparație cu ceilalți colegi de grădiniță. Dacă rămâne în urmă la ceva, va trebui să depui puțin mai mult efort acasă pentru a-l ajuta să învețe. Nu este niciun motiv de îngrijorare, căci copiii învață în moduri diferite. Dacă al tău copil are probleme în a învăța, întreabă-l care este problema și găsește modalități de a explica lucrurile mai ușor pentru el.
Întreabă educatorul dacă se axează pe punctele forte și punctele slabe
Din moment ce niciun copil nu este la fel cu un altul, este important că educatorul să înțeleagă la ce este bun un copil și pe ce trebuie să se concentreze mai mult. Eforturile, atât din partea familiei cât și a educatorului, pot ajuta copiii să-și depășească slăbiciunile și să devină mai puternici la ceea ce sunt buni. Fiecare părinte ar trebui să se focuseze pe punctele forte ale copiilor lor și să îi ghideze pe calea cea dreaptă.
Cum sunt predate în clasă abilitățile inovatoare și creative?
Copilul tău trebuie să învețe modalități bune de a învăța și să creeze noi concepte care îl vor ajuta în domeniile pe care le va urma. Fiecare părinte ar trebui să știe dacă al său copil învață aceste concepte și să faciliteze procesul învățării și acasă. Abilitățile de dezvoltare și de rezolvare a problemelor ar trebui să fie create la o vârstă fragedă.
Cum poți ajuta copilul acasă?
Primii ani sunt etape constante de învățare a unui copil, fiind bazați pe un efort de cobalorare între instituția de învățământ și părinți. Părinții ar trebui să întrebe educatorii cum pot facilita mai departe procesul de învățare și acasă.
Copilul participă la activitățile sociale?
Socializarea este un proces important în creșterea copilului. A fi social este important pentru o minte sănătoasă, iar o minte în dezvoltare are nevoie să învețe și de la alti colegi. Întreabă educatorul copilului tău dacă acesta socializează cu ceilalți copii și dacă îi plac activitățile sociale. Dacă nu, învață-l cum să se apropie de alti copii și ajută-l să se integreze mai bine.