Chiar dacă s-ar părea că doar adulții suferă de durerile de cap chinuitoare, se pare că nu este chiar așa. Cefaleea nu este un simptom specific adulților - și copiii se pot confrunta cu ea. Ca părinte, este normal să te îngrijoreze orice semn al unei afecțiuni în ceea ce-l privește pe cel mic. Află care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap la copii, cum se tratează, dar și cum pot fi prevenite.
Primul lucru pe care trebuie să îi faci este să urmărești cu atenție durerile de cap și să răspunzi la câteva întrebări importante:
- Cât de des apar durerile de cap?
- În ce zona sunt localizate?
- Cât de intense sunt și cât durează?
- Sunt asociate și cu alte simptome?
Al doilea lucru important ar fi să-i cere-i copilului să explice cât mai în detaliu ce simte, apoi, mergi cu cel mic la medicul de familie. Acesta va efectua o anamneză completă și un examen clinic pentru a trage concluzii în ceea ce privește diagnosticul.
Dacă durerile de cap sunt recurente sau puternice, următorul pas îl reprezintă consultul la ORL, oftalmolog și/sau neurolog.
Consultul ORL are loc de obicei atunci când nu poate fi identificată o boală acută (febrilă sau nu) care poate explica durerea de cap. Oftalmologul te va ajuta în special dacă ai observat și alte semne. De exemplu, cel mic stă foarte aproape de carte sau televizor pentru a vedea bine, strânge ochii când citește, clipește și își freacă ochii des, este sensibil la lumină sau are și dureri de ochi.
Consultul neurologic la copii implică efectuarea unei electroencefalograme, o imagistică cerebrală (RMN sau CT) sau alte analize, în funcție de suspiciunea diagnosticată.
Dacă cel mic acuză dureri de cap, există mai multe cauze posibile. Nu ignora simptomele, ci du-l la medicul de familie, care îți poate oferi recomandări prețioase sau o trimitere către specialist.
Cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap la copii
Durerile de cap pot fi împărțite în două categorii: primare și secundare. Cele de ordin primar nu sunt cauzate de o altă afecțiune, sunt trecătoare și se manifestă în general sub formă de migrenă. Cele secundare în schimb, apar ca un semn al altei afecțiuni. Iată care sunt cauzele cel mai des intâlnite.
Răceala și gripa
Infecțiile respiratorii sunt însoțite adesea de dureri de cap. Virozele pot fi identificate ușor datorită simptomelor: secreții nazale, răgușeală, dureri în gât, strănut, tuse, stare de oboseală, dureri musculare și febră.
Formele ușoare de răceală și gripă durează în jur de 5-10 zile. Medicul de familie îți va recomanda un tratament specific, de obicei bazat pe analgezice și antivirale (pentru febră, dureri musculare și cefalee) și expectorante sau antitusive (pentru tuse).
Sinuzita acută
Sinuzita poate fi confundată cu infecțiile respiratorii din cauza simptomelor similare. Este caracterizată prin rinoree apoasă sau purulentă (de aspect galben-verzui), dar care persistă mai mult de 7-10 zile. Este însoțită de tuse mai ales în timpul nopții și apare senzația de presiune sau durere.
Presiunea și/sau durerea apar însă în zona feței, mai ales dimineața sau când capul este aplecat înainte. Tratamentul recomandat în general de medicul de familie este administrarea de antibiotice și antiinflamatoare.