De la an la an, în Republica Moldova scade tot mai mult natalitatea, arată datele Biroului Național de Statistică. Migrația, divorțurile şi alegerea familiilor de a avea mai puțini copii sunt câțiva dintre cei mai importanți factori care duc la îmbătrânirea populației, tendință, care potrivit specialiştilor se va menține în următorii ani. Tot ei atrag atenția că dacă nu vor fi luate măsuri urgente, bugetele de pensii ar putea intra în colaps.
Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut s-au născut 30 730 de copii – cu aproape nouă mii mai puțini față de 4 ani mai devreme.
„Aici sunt factori interconexşi. Primul ar fi că generațiile care sunt la vârsta de reproducere sunt mai mici numerice, dar avem şi fenomenul de tranziție demografică, familiile sde orientează la mai puțini copii. Avem şi fenomenul de divorțialitate, legat de trei decenii de migrație.”, susține demograful Valeriu Sainsus.
Specialiştii cred că natalitatea va continua să scadă, iar din cauza acestei tendințe, în 10 ani, numărul nou-născuților s-ar putea reduce cu peste 7 la sută. Iar mai exact, anual se vor naşte cel mult 23 de mii de copii
„La rândul său este cauzat de alt factor cum ar fi fertilitatea, se subînțelege numărul de copii pe care îi naşte o femeie pe perioada sa reproductivă. Şi iarăşi ne întroarcem la anii 80. Atunci indicatorul de fertilitate era de 2,5-2,7 Acum noi avem acest indicator de 1,1.”, a menționat Iurie Dondiuc, medic obstetrică-ginecologie, Institutul Mamei şi Copilului.
Situația materială precară a multor familii, este o altă cauză care duce la scăderea natalității.
În anul 2020, fiecare al cincilea copil s-a născut în afara căsătoriei. Un alt factor care duce la scăderea natalității, e legat de vârsta la care femeile hotărăsc să aibă copii. Vârsta medie a femeilor la prima naştere depăşeşte cu puțin 25 de ani. Această femeie are 27 de ani şi a născut pentru prima dată.
Datele oficiale mai arată că 70 la sută din numărul total al familiilor înregistrate anul trecut, nu au copii.
„Efectul de bază al crizei demografice este că populația se reproduce, dar nu creează dividente demografice. Este compromisă dezvoltarea economică. Ceea ce constatăm noi este că copiii trenuiesc mai mult familiilor decât statului. Iată de ce ne dorim ca politicile de familie să fie mult mai accentuate.”, a mai adăugat demograful Valeriu Sainsus.
Potrivit datelor oficiale, de la an la an, scade şi numărul copiilor născuți într-o familie. Astfel, în 2020, jumătate dintre familii au un copil, 37% au doi copii şi doar 14 la sută cu trei şi mai mulți copii.
Anul trecut, 134 de mii de copii mergeau la grădiniță, cu aproape 10 procente mai puțin decât cu doi ani mai devreme.