Încă de când îi cresc primii dințișori, copilașului tău îi pot apărea carii. În primul rând ar trebui să cunoști faptul că orice afecțiune a dinților de lapte poate afecta aspectul, poziția şi sănătatea dinților definitivi. Caria avansează uşor în structura mai moale a acestui tip de dinți, afectând foarte rapid pulpa şi nervul. Tocmai de aceea, abcesul dentar este foarte des întâlnit la copii, deseori ajungându-se la extracția dintelui. Totuși, cu puțină grijă și mută atenție la igiena zilnică, îi poți pastra dantura micuțului în stare perfectă. Iată câțiva pași simpli ca să-ți protejezi copilul de carii.
Fără suc sau lapte înainte de culcare
Astăzi, tot mai mulți dentiști atrag atenția că numărul copiilor cu carii este în creștere. Specialiști sunt de părere că unul dintre motive este că micuții au obiceiuri nefaste înainte de culcare. Un prim lucru pe care îl poți face ca să previi cariile este să nu îi dai seara puiului tău suc sau lapte.
Nu înmuia suzeta în zahăr
Unii părinți recurg la un truc foarte nesănătos pentru cei mici, cu scopul de a-i liniști când plâng: înmoaie suzeta în zahăr sau un alt îndulcitor, ca să-și aline bebelușul. Experții spun însă că acest lucru duce la apariția cariilor, fiind total nepotrivit pentru dantura micuților.
Ține un jurnal alimentar
Specialiștii recomandă părinților să țină un jurnal alimentar, în care să noteze absolut tot ceea ce mănâncă sau beau micuții. Vei fi surprins să afli câți carbohidrați și zaharuri rafinate consumă copilul tău într-o săptămână! Un astfel de jurnal te poate ajuta să iei masuri în ce privește îmbunătățirea dietei celui mic.
Grija pentru dinți
Îngrijirea dinților se învață de mic, aceasta fiind una dintre responsabilitățile importante ale părinților. Ajută-ți copilul să se deprindă cu o igienă orală sănătoasă. E adevărat, spălatul pe dinți nu este recomandat în cazul bebelușilor (periuțele le pot zgâria gingiile sensibile, așa că va trebui să aștepți puțin până să îi cumperi o periuță specială pentru copii), însă tot îi poți curăța dințișorii cu o bucată mică de pânză umezită.
Spălatul pe dinți și ața dentară
Copiii nu ar trebui să-și curețe dinții cu ață dentară până la vârsta de 3 ani, deși ar putea să înceapă să se spele pe dințișori pe la 2 ani. Până când împlinesc 3 ani, micuții ar trebui să aibă deja o rutină privind spălatul pe dinți după micul-dejun și seara, înainte de culcare.
Prima vizită la dentist
Înainte de a duce micuțul la un dentist, discută cu el despre diferențele dintre un doctor și un dentist. Mulți copii asociază doctorii cu injecțiile și refuză să mai intre într-un cabinet stomatologic. Totuși, e bine să nu-l încarci cu prea multe informații – limitează-te la a-i explica despre ingiena orală prin intermediul unor jocuri.
Când trebuie să-ți faci o programare
Este important să faci o programare pentru primul control stomatologic al copilului tău la aproximativ șase luni de la apariția primului sau dinte, și până la vârstă de un an. De asemenea, este extrem de important să stabilești o rutină pentru copilul tău în ceea ce privește spălatul pe dinți. Un stomatolog te poate învăța care sunt tehnicile potrivite pentru ca micuțul să se spele pe dinți.