Cristina este o tânără mămică care a înțeles că yoga le poate ajuta pe graviduțe să se bucure mai intens de sarcină și să nască mai ușor. Pentru a le ajuta pe însărcinatele din Moldova să fie mai împlinite, mai active și mai pregătite pentru tot ceea ce urmează în viața lor, aceasta le propune ore de yoga combinate cu dans.
Cât este de important pentru o mămică să facă mișcare în timpul sarcinii?
Din propria experiență, adică după două sarcini și nașteri, recomand și consider că este foarte importantă pregătirea fizică și emoțională a mamei în timpul sarcinii, atât pentru ea, cât și pentru bebeluș. Doar așa se zidește un fundament sănătos copilașului și mămicii atât înainte, cât și după naștere!
Care sunt beneficiile exercițiilor yoga în timpul sarcinii?
Practicând yoga în timpul sarcinii, am simțit cum tensiunea și stresul din viața de zi cu zi a început să se elibereze prin respirație conștientă, relaxare totală, o conexiune mai profundă cu corpul meu, am învățat să mă accept și să mă iubesc așa cum sunt. Un avantaj evident este tonifierea mușchilor. De asemenea, yoga ajută la menținerea unei coloane vertebrale sănătoase, la oxigenarea organelor, echilibrarea emoțională, pe care o capeți pe parcursul practicii.
Exercițiile yoga influențează în vreun fel nașterea și starea viitoarei mămici?
Da, cu siguranță… ea deja trăiește mai relaxată, mai conectată, iar respirația conștientă o folosește și în timpul nașterii. Mămica învață să nu lupte și să nu se teamă de acest proces, ci să-l întâlnească cu inima deschisă, fiind pregătită și fizic, și emoțional. Tonifierea și elasticitatea mușchilor uterului se obține în timpul sarcinii, prin intermediul exercițiilor, respectiv, procesul nașterii decurge firesc. Și recuperarea post natală este mult mai rapidă și ușoară!
De la ce termen de sarcină este indicat să facem yoga?
Eu am făcut yoga din prima zi de sarcină. Desigur, depinde cum se simte graviduța. Dacă sarcina decurge normal, poate practica yoga din prima lună de sarcină, iar dacă are unele probleme, precum toxicoza, poate începe sportul după a 4-a lună de sarcină.
În ce cazuri exercițiile yoga sunt contraindicate?
Dacă medicul i-a interzis viitoarei mămici să facă eforturi fizice, deoarece există riscul de a pierde copilul, atunci nu trebuie să insistăm la acest subiect.
Putem face yoga și acasă sau este necesară supravegherea unui specialist?
E posibil și acasă, dacă mămica a mai practicat yoga înainte de sarcină și are o inițiere corectă în practica sa. Iar dacă nu a mai făcut yoga, este mai sigur să practice acest sport sub îndrumarea unui specialist.
În plus, atunci când practici yoga în grup, e mai interesant, mai vesel - se adună mai multe mămici, au teme comune de discuție, experiențe și se formează o energie frumoasă.
Când ai descoperit acest sport pentru tine?
La vârsta de 23 de ani. La început era doar un sport, dar s-a transformat într-un stil de viață. M-am îndrăgostit profund în 2010, la studiile de yoga în India!
Faci antrenamente pentru graviduțe?
Am început să înregistrez o grupă nouă de mămici cu burtici și la sfârșitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie, vom da start antrenamentelor. Femeile care simt că au rezonat cu gândurile mele, care își doresc o sarcină și o naștere în armonie și dragoste, încă se mai pot înregistra la antrenamente! Mă puteți contacta pe pagina de facebook!
Cum arată un antrenament?
Începem cu o meditatie de relaxare și intrare în momentul de aici și acum, apoi, prin mișcări special combinate din yoga și dans încălzim corpul, ne extindem, tonifiem mușchii în plăcere, respirăm conștient și eliberăm tensiunea din corp, transformăm fricile și grijile în informație pozitivă pentru noi… Eu văd cum vine si cum pleacă graviduța – în timpul antrenamentului și după, ochii ei strălucesc, femeia conștientizează responsabilitatea pe care o are și este pregătită să nască în bucurie, să savureze momentul – și asta nu e o poveste… e propria mea experiență!
Sursa: Mamaplus.MD