Sarcina vine cu emoții de fericire, dar și cu provocări cărora ar trebui să fii pregătită să le faci față. Odată cu schimbările care se produc în organismul tău, poate apărea și diareea, mai ales în primele săptămâni de sarcină. Totuși, dacă nu poți ameliora această stare timp îndelungat, ar fi cazul să-i comunici medicului care îți ghidează sarcina despre problema cu care te confrunți. Diareea duce la deshidratarea organismului, iar acest factor este extrem de periculos pentru dezvoltarea fătului.
Așadar, haideți să aflăm care ar fi cauzele principale ale apariției diareei în primul trimestru de sarcină. Potrivit specialiștilor, diareea apare în rezultatul schimbărilor hormonale care au loc în organismul gravidei: se încetinește activitatea sistemului digestiv, ceea ce îi asigură embrionului substanțele nutritive necesare și în același timp dereglează tranzitul intestinal al femeii însărcinate.
De asemenea, diareea poate apărea și din alte motive:
- Schimbări în alimentație. Femeile însărcinate încep să consume alimente pe care nu le-au mai consumat anterior sau fac combinații alimentare nepotrivite;
- Tulburări ale microflorei intestinale;
- Prezența unei intoxicații alimentare în rezultatul consumului de alimente expirate sau de o calitate mai proastă;
- Stres și nervozitate constantă;
- Boli cronice ale organelor aparatului digestiv;
- Infecții intestinale, cum ar fi dizenteria, gripa intestinală, salmoneloza, care sunt deseori însoțite de febră și dureri abdominale;
- Hipertensiune arterială;
- Paraziți intestinali;
- Administrarea unor multivitamine recomandate în perioada sarcinii;
- Administrarea neadecvată a preparatelor cu efect laxativ.
În cazul în care diareea apare din cauza unor boli sau infecții este necesară intervenția imediată a medicului care va prescrie un tratament corespunzător.
Cum să combați diareea în primul trimestru de sarcină?
Ameliorarea diareei în perioada sarcinii începe cu depistarea cauzei principale. Doar după un diagnostic corect pot fi întreprinse anumite măsuri de combatere a acesteia. Dacă diareea apare pe fundalul unei alimentații haotice sau nepotrivite, ar trebui schimbat meniul gravidei cu ajutorul unui specialist în nutriție și a medicului care monitorizează sarcina. Pe toată perioada cât va fi prezent scaunul lichid nu sunt recomandate pentru consum alimentele picante, afumate, grase, pâinea neagră, lactatele sau supele. În schimb, se recomandă orezul fiert și cartofii copți.
În caz de scaune abundente este necesar să consumați cât mai multe lichide pentru a evita astfel deshidratarea: apă plată, decocturi de fructe uscate, apă de orez, apă minerală necarbogazoasă. Totodată, medicii recomandă terapia cu enterosorbenți, cum ar fi cărbunele activat.
Diareea la femeile gravide apare din diferite motive
Dacă diareea este asociată cu modificările hormonale și nu implică o pierdere mare de lichide, atunci este suficient să luați niște enterosorbenți și să aveți mare grijă la alimentație. Dar, dacă diareea este cauzată de anumite un virus, este important să le vindecați cât mai curând posibil pentru a elimina problema neplăcută.
Multe femei însărcinate iau virusul de la copiii lor mai mari care, pentru că duc la gură tot felul de lucruri și stau, la grădiniță sau școală, alături de alți copii, aduc frecvent acasă virusuri sau bacterii. Tocmai de aceea, ar trebui să respectați o igienă strictă și să dezinfectați în permanență suprafețele din locuință.