Toți părinții știu că, copiii sunt sursa dezordinii. Este clar că atunci când în viața dumneavoastră apar copiii ei, într-o măsură sau alta, op complică. Haideți să încercăm, împreună, să ne ușurăm misiunea determinând metodele de menținere a curățeniei în casa în care cresc copii. Câteva sfaturi utile…
Limitați zona de dezordine
Regula principală în lupta împotriva dezordinii făcută de copii – încercarea de a îngrădi răspândirea dezordinii în afara zonelor de joacă a copiilor. Toate ”averile” copiilor trebuie să rămână în camera pentru copii. Evident, copii se pot juca de-a ”mama și copilul” în tot apartamentul și toate ”rechizitele”, de asemenea, pot migra dintr-o odaie în alta, însă, lucrurile copiilor trebuie să ase păstreze doar în locurile special prevăzute.
Stabiliți cel mai important
Este logic, probabil, să începeți lichidarea urmărilor jocurilor copilărești începând cu odaia copiilor. Și primul lucru pe care-l puteți face în acest sens este să stabiliți în ce jocuri și cu ce jucării se joacă mai mult copiii dumneavoastră, ce la place cel mai mult. Restul jucăriilor le puteți strânge și pune undeva mai departe – pentru vremuri mai bune.
Marea curățenie
Dacă în odaia copiilor lucrurile sunt foarte delăsate, pregătiți-vă pentru marea curățenie. Mai bine rezervați în acest scop o zi întreagă. Faceți regulă pe zone, trecând de la noptiere la dulapuri, de la masa de scris la rafturi. Important este să acționați metodic și consecutiv. Graba nu-și are locul aici.
Containere
Containere sau coșuri – cea mai bună soluție pentru păstrarea a tot feluri de lucruri, mai ales a celor pentru copii. Important este ca copiilor să le fie comod să le folosească – să le mute dintr-o parte în alta, să-și țină acolo lucrurile, să le șteargă de praf și așa mai departe. În mod obligatoriu, containerele trebuie să fie semnate pentru ca toți să știe ce trebuie să se afle în ele, de exemplu, ”cuburi”, ”jucării moi”, ”constructor” ș.a.m.d. Dacă copilul nu știe încă să citească, încercați să semnați containerele cu imagini sau desenați pe container ceea ce se află în el.
Lăsați spațiul liber
Atunci când veți pune la loc jucăriile cu care copilul se joacă în mod constant, nu aranjați lucrurile în acest fel încât acestea să ocupe tot spațiul din odaie. Lăsați spațiul liber pe rafturi și în dulapuri. Astfel, în caz de necesitate, veți avea unde amplasa lucrurile noi achiziționate, dar și ca aspect va fi mai plăcut să vedeți atât de mult spațiu liber.
Casă pentru fiecare lucru
Încercați să-i explicați copilului că fiecare lucru pe care-l are propria sa căsuță. Asta înseamnă că, în cazul în care micuțul nu mai vrea să se joace cu o jucărie, el trebuie să știe unde este casa ei și să o stocheze acolo.
Învățați copilul să strângă după el
Pur și simplu, după joacă, rugați copilul să aranjeze lucrurile la locul lor. Asta trebuie să devină un obicei. Și chiar dacă ordinea se va menține până la următoarea joacă, cel puțin, nu dumneavoastră veți face regulă iar și iar și iar.
Faceți curățenie în odaia copilului după Anul Nou și zile de naștere
Pur și simplu, în timpul acestor sărbători, la copii ajung multe lucruri noi sub formă de cadouri. Unde mai pui dezordinea anterioară și consecințele pot fi dintre cele mai triste. Așa că rugați copilul să aranjeze toate cadourile într-un anumit loc. Iar peste câteva zile după încheierea sărbătorilor faceți o revizie în dulapuri și întrebați copilul de ce jucării nu mai are nevoie pentru ca locul acestora să fie ocupat de jucăriile noi.
Curățenia de 30 de minute
Acest lucru poate fi făcut în zilele de sâmbătă. Distribuiți sarcinile între toți membrii familiei, inclusiv, copii. Astfel, jumătate de oră, fiecare membru al familiei va munci pentru curățenia casei dumneavoastră ! Încercați un astfel de experiment și veți vedea câte se pot face în această perioadă de timp.