Fontanelele bebelușului, care pot fi 6 la număr, sunt foarte importante și este normal să ne îngrijorăm dacă suntem părinți. În timp ce unii părinți se întreabă care ar fi mărimea ei normală, alții sunt curioși când se va închide definitiv fontanela copilului. Fontanelele trebuie să se închidă, deși acest lucru nu se întâmplă imediat după naștere. Acestea trec printr-un proces care însoțește creșterea copilului și care provoacă osificarea.
Datele preconizate pentru închiderea fontanelei la bebeluș sunt aproximative. Acest lucru înseamnă că situația evoluează diferit la fiecare copil în parte:
- Fontanela anterioară trebuie să se închidă și să se osifice complet în jurul vârstei de 18 luni.
- Fontanela posterioară se închide în jurul celei de-a patra luni de viață, deoarece este mult mai mică decât fontanela anterioară.
Dacă timpul de închidere este mai lung, este necesar un consult medical. Pediatrul va evalua dimensiunea fontanelelor bebelușului, consistența acestora și starea generală de sănătate. Dacă lucrurile par a fi în regulă, medicul va recomanda o vizită ulterioară.
Dacă există îndoieli cu privire la un proces patologic, medicul pediatru poate solicita o ecografie craniană. Acest test nu prezintă niciun risc pentru copil și îi permite medicului să excludă boli precum craniosinostoza sau hidrocefalia.