Aproximativ jumătate dintre copii prezintă reflux de acid sau refluxul gastroesofagian în primele trei luni după naștere. În mod normal, o supapă (sfincterul esofagian inferior), aflată între esofag și stomac păstrează conținutul stomacului acolo unde ar trebui să stea. Până la maturizarea acestei supape, vărsăturile pot fi o problemă, în special în cazul în care copilul mănâncă prea mult sau prea repede.
Deși vărsaturile normale nu afectează creșterea în greutate sau bunăstarea copilului, există anumite situații în care copilașul are nevoie de intervenția specialistului.
Așadar, adresați-va medicului pediatru în cazul în care cel mic:
- nu căștigă în greutate
- scuipă atât de tare încât conținutul stomacului iese și el
- scuipă lichid verde sau galben
- scuipă sânge sau un lichid care arată precum zațul de cafea
- refuză alimentația
- are sânge în scaun
- are alte semne de boală, cum ar fi respirația, febra, diareea sau respiră cu dificultate
Aceste semne și simptome ar putea indica începutul unei afecțiuni, sau ceva mai grav decât o simplă vomă. Tratamentul depinde de ceea ce cauzează problema. Tehnicile speciale de alimentare sunt de multe ori de ajutor. În alte cazuri, medicul poate prescrie medicamente pentru a trata refluxul.
Atenție la deshidratarea bebelușului
Când bebelușul vomită e important pentru mămică să se asigure că cel mic nu se deshidratează. În caz că bebelușul e alăptat - i se oferă sânul cu generozitate.
Semne ale deshidratării sunt:
- guriță și ochișori uscați
- pipi închis la culoare
- bebelușul este obosit și morocănos