În ultimul timp, tot mai mult se vorbește despre pericolul plasticului. Și nu atât a plasticului, cât a efectului nociv al substanțelor chimice toxice, care sunt eliminate în procesul de exploatare al acestuia. Revista Environmental Pollution a publicat studiul unor experți ai Universității din Florida, potrivi căruia, nu se recomandă consumul apei, păstrată la loc cald în sticlă din plastic.
Specialiștii Universității în frunte cu profesorul Lena Ma au făcut un experiment, lăsând câteva sticle din plastic cu apă potabilă într-o încăpere cu temperatura aerului de 70 °С pentru 4 săptămâni. La sfârșitul experimentului, experții au făcut o analiză a acestei ape.
Rezultatul: din plastic au început să fie eliminate în apă substanțe nocive, precum antimoniu – un cancerogen periculos și bisfenolul A – nociv pentru sănătatea copiilor.
Anume din acest motiv, oamenii de știință atenționează, că se interzice consumul apei din sticle din plastic, păstrată timp îndelungat într-o încăpere călduroasă, de exemplu în garaj, sau dacă sticla s-a aflat cel puțin 24 de ore în salonul automobilului pe timp de caniculă.
De asemenea, autorii studiului susțin, că același lucru se referă și la produsele păstrate în ambalaj din plastic: lapte, cașcaval, etc..Experții nu exclud, că la păstrarea incorectă nu doar în apă, dar și în produsele alimentare pot ajunge substanțe chimice nocive. În special, această apă și produse nu trebuie oferite copiilor.