Lichidul amniotic creează condiții speciale pentru dezvoltarea fetușului. Acesta protejează organismul de impacturi mecanice și gălăgie, dar și participă la metabolismul fătului.
Lichidul amniotic – reprezintă un mediu lichid, în care se află embrionul la etapele timpurii ale sarcinii, după care fătul. Rolul biologic al lichidului amniotic este divers. Printre funcțiile principale ale lichidului amniotic putem evidenția următoarele:
Salvează și păstrează! Lichidul amniotic protejează fătul de surse iritante din exterior, iar vasele ombiliculului – de presiune. Mai mult, grație lichidului amniotic, se păstrează o temperatură intrauterină constantă.
Libertate celor mici! Lichidul amniotic asigură fătului spațiu și mișcări moi, creează condiții pentru dezvoltarea liberă a fătului.
Să ne schimbăm! Lichidul amniotic este un participant foarte important în metabolismul organismului unei gravide.
La crearea lichidului amniotic participă diverse structuri. La începutul sarcinii producătorul de bază sunt membranele fetale. Ulterior, componența lor este suplinită cu o parte a sângelui mamei (plasma).
Odată cu creșterea și dezvoltarea fătului, componența lichidului amniotic este diversificată însuși de făt: el parțial înghite și elimină lichid amniotic. Componența lichidului amniotic, care constă din proteine, grăsimi, carbohidrați, microelemente, aminoacizi esențiali, substanțe biologice active, enzime și hormoni, în mod normal corespund necesităților fătului. Lichidul amniotic este foarte bogat în oxigen.
Cu ajutorul lichidului amniotic este asigurată legătura dintre organismul fătului și organismul mamei. Pe de o parte, fătul consumă substanțele necesare, iar pe de altă parte – organismul mamei participă intensiv la recircularea și curățarea lichidului amniotic.