Un copil în vârstă de un an a fost internat în stare gravă, în cadrul Secției Pneumologie de la Clinica Pediatrie a Institutului Mamei și Copilului, după ce a înghițit o bucată de hârtie. Micuțul a fost internat cu tuse persistente care au durat aproximativ două luni, apoi au urmat tratamente repetate cu antibiotic în suspensie și sirop antitusiv, la indicația medicului de familie și medicului pediatru.
Specialiștii din secția Pneumologie au decis ca pacientului să îi fie efectuată investigația radiografică a cutiei toracice.
„Ulterior a fost efectuată fibrobronhoscopia, fiind depistată o bucată de hârtie care obturează bronhul principal stâng. S-a efectuat bronhoscopia cu tub rigid sub anestezie generală cu ventilaţie asistată pentru extragerea corpului străin. Hârtia a fost extrasă fragmentat”, au precizat reprezentanții Institutului Mamei și Copilului.
Peste 5 zile s-a efectuat fibrobronhoscopia repetată, resturi de corp străin nu s-au determinat. Radiografia repetată a fost cu dinamică pozitivă, fiind atestată reexpansionarea plămânului afectat.
Specialiștii precizează că copiii cu vârsta de 1-3 ani sunt cel mai des implicați în cazuri de aspirație a corpilor străini, de aceea, atenționează părinții și îngrijitorii să fie precauți și să nu neglijeze importanța culturii alimentare, supravegherii permanente a copiilor mici, precum și importanța recunoașterii momentului de aspirație și adresării precoce la medic.